Evinde şok tabancası yapıp Müslümanları öldürmekle tehdit eden kişi tutuklandı

Polis yetkilileri, “Bir kişinin, insanlara inançlarından dolayı zarar vermek için zehirli bir saldırı hazırlığı yapması dehşet verici” dedi

Darren Dale, şiddet içeren planlarını evine gelen polis memularıyla paylaştı (Greater Manchester Polis Teşkilatı)

Aşırı sağ görüşlerini açıklamasıyla tanınan bir kişi, evinde şok tabancası yapmak ve Müslümanlara saldırı düzenleme tehdidinde bulunmak suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Blackpool kasabasında yaşayan Darren Dale, yakalanmadan önce bir süre polis memurları tarafından gözetime alınmıştı. Preston Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada paylaşılan bilgilere göre, polisin Sevgililer Günü’nde daha önceden ayarladığı bir ziyaret için evine girdiği sırada Dale ırkçı açıklamalarda bulundu.

Dale ayrıca, Müslümanlara saldırmak ve onları öldürmek gibi şiddet içeren planlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

41 yaşındaki adam, halterden alınmış çelik bir çubuk, bir bıçak ve iki şok tabansının da aralarında bulunduğu birçok silahı polis memurlarına gösterdi.

Şok tabancalarından birini Dale’in yaptığı ve bu aletin polislerin kullandığı şok tabancaları kadar güçlü olduğu belirtildi. Dale silahı çalıştırmak için yalnızca bir bataryanın yettiğini söyledi.

Dale patlayıcı maddeleri üretmek için YouTube videolarını izlediğini de ekledi.

Arama izni aldıktan sonra eve girerek Dale’ı tutuklayan ve silahları ele geçiren polis memurları, dışından kablolar sarkan siyah plastik bir düzenek de buldu.

Öldürme tehdidinde bulunma ve yasaklı silahlara sahip olma teşebbüsüyle suçlanan Dale, her iki suçlamayı da kabul etti ve 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Greater Manchester Polis Teşkilatı’ndan Dedektif Komiser Will Chatterton, duruşma sonrası şu açıklamayı yaptı:

Bir kişinin, insanlara inançlarından dolayı zarar vermek için zehirli bir saldırı hazırlığı yapması dehşet verici (…) Polis memurlarımızın Terörle Mücadele uzmanlarıyla yakın işbirliği sonucu, Dale’in niyetleri hayata geçirilmeden çok daha önce bertaraf edildi ve umarım bu olay, insanların bu tür suçluları tespit etme, önleme ve bu kişiler hakkında kovuşturma açma konusunda polisin yeteneklerine güven duyması için iyi bir örnek olur (…) Her zaman için önceliğimiz halkımızın güven içinde yaşamasını sağlamak olacaktır.

Mahkemenin verdiği hapis cezası, hükümet değerlendirmelerinin kapsamına ilk kez giren aşırı sağ kaynaklı terör tehdidine dair kaygıların yükseldiği bir sırada geldi.

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı son istatistiklerse, 2017-2018 yıllarında rekor sayıda din odaklı nefret suçlarının yarısından fazlasının Müslümanları hedef aldığını ortaya koymuştu.

Şüpheli görülen aşırı sağ radikalizm nedeniyle Prevent adlı aşırılıkla mücadele programına sevk edilen kişilerin sayısı, aynı dönemde yüzde 36 gibi hızlı bir artış göstermişti.

Britanyalı güvenlik birimleri IŞİD’den ilham alan grupların ve bireylerin Birleşik Krallık için en büyük tehdidi oluşturduğunu belirtiyor ancak Mart 2017’den bu yana arkalarında sağcıların bulunduğu 5 terörist saldırı planı engellendi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU