Ödüllü filmin yönetmeni itiraf etti: "Oraya gitmekten hep korkmuştum"

10 yıl sonra ilk filmini çeken usta yönetmen sürecin en zor kısmını anlattı

Martin Amis'in aynı adlı romanından uyarlanan film, prömiyerini 76. Cannes Film Festivali'nde yaptı (A24)

Jonathan Glazer'ın büyük beğeni toplayan Derinin Altında'dan (Under The Skin) sonra yeni bir film çekmesi 10 yıl sürdü. Ama bu uzun ara, ona daha da tüyler ürpertici bir hikaye için insanlık tarihini inceleme fırsatı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Glazer'ın övgüyle karşılanan Holokost draması The Zone of Interest, Auschwitz kumandanı Rudolf Höss'ün eşi Hedwig, çocukları ve hizmetkarlarıyla toplama kampının hemen yanındaki muhteşem evlerinde sürdüğü rüya gibi yaşamı merkeze alıyor.

Glazer'ın kendine özgü tarzıyla kötülüğün sıradanlığına kan donduran bir bakış sunan film, yıllar süren titiz bir araştırmanın ardından çekildi.

Glazer, köklü dergi Rolling Stone'a verdiği yeni röportajda filmin uzun geliştirme sürecinden bahsetti. Yönetmen, sürecin en zor adımlarından birinin Auschwitz'deki evi ziyaret etmek olduğunu açıkladı. 

Evi ve bahçeyi ziyaret ettim, o zamanlar olduğu gibi değil. Ama hâlâ var. Ve orada, o mekanda olmak... Beni etkileyen şey kampa olan yakınlığıydı. Ev Auschwitz'le aynı duvarı paylaşıyordu. Her şey tam orada, duvarın diğer tarafında oluyordu. Ve bir adamın orada yaşamış, ailesini orada yetiştirmiş olması...

Glazer sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunu nasıl yaparsınız? Ne kadar karanlık bir ruh olmalı...

Glazer, Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi'nin müdürü Piotr Cywiński'yle yaptığı bir konuşmadan da bahsetti. Cywiński, yönetmeni Auschwitz seyahatine teşvik etmiş. 

Glazer böylesine tarihi bir vahşetin yaşandığı yeri ziyaretten korktuğunu itiraf etse de bu gezinin filme ilham veren yaratıcı kıvılcımı sağladığını da belirtti:

Aslında bana şöyle dedi: 'Bunu neden yapıyorsun? Neden bunu yapmak istiyorsun?' Ona dedim ki 'Hiçbir fikrim yok. Bu yüzden buradayım.' Bana Auschwitz'e gitmemi tavsiye etti. Dürüst olacağım, oraya gitmekten hep korkmuştum. Ama Piotr bana şöyle dedi: 'Git ve dinle. Eğer dinlersen, öyle ya da böyle, öğreneceksin.'


Independent Türkçe, Indiewire, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU