Dünya, felaketler ve savaşlar yılına veda etti; 2024'te barışı umut ediyor

Bir milyon Avustralyalı Sidney sahilinde toplanıyor, Fransa'da yüzme ve dalış yapılıyor, Yunanistan'ın Selanik sokaklarında insanlar dans ediyor ve Gazze'nin yerinden edilmiş halkı geri dönmenin hayalini kuruyor

Sidney Liman Köprüsü'nde havai fişekler patladı / Fotoğraf: AFP

"Yeni Yıl Günü Dünya Başkenti" olarak adlandırılan Sidney, Yeni Yılı liman sahilinde toplanan bir milyondan fazla Avustralyalıyla karşıladı.

Şehir yetkilileri ve polis, havai fişekleri göre tüm yerlerin dolu olduğunu belirtti.

Sidney sakinleri, yılın bu dönemindeki olağandışı nemli havaya göğüs gererek bu yerlerde toplandılar. Liman Köprüsü'nün ve diğer önemli noktaların sekiz tona varan ağırlığa sahip ateşli oklarla aydınlatılmasını izlediler.

Havai fişekler Auckland, Hong Kong, Bangkok ve Manila'da gökyüzünü aydınlattı.

Fransa'nın güneyinde Noel Baba şapkası takan çıplak yüzücüler Akdeniz'in sularına daldı.

Bazı eğlence düşkünleri ise Yunanistan'ın Selanik kentinin sokaklarında barbekü partileri düzenledi ve dans etti.
 

Selanik sokaklarında barbekü.jpg
Selanik sokaklarında barbekü / Fotoğraf: AFP

 

Emirlik Haber Ajansı WAM'ın bildirdiğine göre BAE’de, Abu Dabi Emirliği'nin el Vesbe bölgesinde birçok şehirde 60 dakika sürecek kutlamalar kapsamında Dubai'nin Burç Halife semasını ateşli oklar aydınlattı.

Dünyanın dört bir yanındaki kutlamacılar, yapay zekanın yükselişinin yanı sıra Gazze ve Ukrayna'daki iki kanlı savaş ve iklim krizinin de damgasını vurduğu, şimdiye kadarki en çalkantılı ve en sıcak yıla veda ediyor.

Şu anda sekiz milyarı aşan dünya nüfusu, yeni yılı barış, yüksek yaşam maliyetlerinin azaltılması ve dünyadaki çatışmaların çözülmesi umuduyla karşılamaya başladı.
 

BAE’deki Burç Halife Yeni Yıl vesilesiyle ışıklar saçıyor.jpg
BAE’deki Burç Halife Yeni Yıl vesilesiyle ışıklar saçıyor / Fotoğraf: AFP

 

Yıkılan Gazze Şehri'nde yeni yılı kutlayacak yer kalmadı. Eşi ve üç çocuğuyla birlikte şehirden kaçan Abdul Akkavi, “Trajedilerle dolu karanlık bir yıldı” dedi.

Şu anda Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'taki Birleşmiş Milletler kampında yaşayan 37 yaşındaki adam, kardeşini kaybettiğini anlattı.

Ama yine de 2024'e dair umudunu koruyan Akkavi, “İnşallah bu savaş biter. Yeni yıl daha güzel olacak ve evlerimize dönüp onları yeniden inşa edebileceğiz, ya da yıkıntıların üzerinde çadırda yaşayabileceğiz” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler, savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde yaklaşık iki milyon kişinin, yani nüfusun yaklaşık yüzde 85'inin yerinden edildiğini, yaklaşık 22.000 kişinin ise öldürüldüğünü doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv'de savaş atmosferi Yeni Yıl kutlamalarına da yansıdı, ancak şehir bu etkinlik için planlanan partilerin çoğunu düzenlemeye devam etti.

Ancak İsraillilerin büyük çoğunluğu, ülkelerine düzenlenen ve bin 140 kişinin ölümüyle sonuçlanan tarihlerindeki en büyük saldırıyı henüz kavrayamadı. Çünkü hala olayın şokunu atlatamadılar.

Tel Aviv konserleri için bilet satan Eventer web sitesi, akşam yemeği de dahil olmak üzere sanatçılar tarafından gerçekleştirilen yaklaşık on beş büyük etkinlik sunuyor.

Kentin "asla sessiz olmayan" barları tüm gece açık olacak. Ancak on binlerce gencin savaşa katılmaya çağrılması nedeniyle atmosferin normalden daha ağır olması bekleniyor.

Fransız Haber Ajansı- AFP’den bir gazeteci, İsrail'de birçok gencin yeni yıla geçişi kutlamak için bar ve restoranlara gittiğine dikkat çekti.

Bunların arasında arkadaşı 7 Ekim'de Nova Müzik Festivali'nde ölen 24 yaşındaki Ran Stahl da var.

Stahl, "Dans etmeye başladığım anda üzüntü ve yas geri geliyor" şeklinde konuştu.

Papa Francis, Roma'da yaptığı dualarda Ukraynalılar, Filistinliler, İsrailliler, Sudanlılar ve Burma'daki "Rohingya şehitleri"ne atıfta bulunarak dünya çapındaki çatışmaların kurbanlarından bahsetti.

87 yaşındaki Papa, Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "Yıl sonunda cesur olalım ve silahlı çatışmalar sonucunda kaç kurbanın meydana geldiğini, kaç ölümün kaydedildiğini kendimize soralım" dedi.

Papa açıklamalarına şöyle devam etti:

Bir de kendimize şunu soralım: Yıkımın, acıların, yoksulluğun boyutu nedir? Bu çatışmalarda payı olanlar vicdanlarını gözden geçirsinler.


Rusya'nın askeri saldırılarının ikinci yıl dönümünde Ukrayna'da ülke zorluklarla ve umutla mücadele ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski , dün (pazar) yayımladığı Yeni Yıl mesajında, yaklaşık iki yıl önce ülkesini işgal eden Rus güçlerini "yok etme" sözü verdi.

Sirenler çalarken Tetyana Shostka, "Zafer! Bunu bekliyoruz ve Ukrayna'nın kazanacağına inanıyoruz" diyerek Kiev'in bir hava saldırısına maruz kalacağı uyarısında bulundu.

42 yaşındaki kadın, "Rusya olmadan Ukrayna özgür olursa istediğimiz her şeyi alırız" diye ekledi.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önderlik ettiği çatışma, Rusya vatandaşlarının bir kısmını yordu. Moskova'da yaşayan tiyatro dekoratörü 55 yaşındaki Zoya Karpova, "Yeni yılda savaşın bitmesini, yeni başkanın gelmesini ve normal hayata dönülmesini istiyorum" dedi.

Putin, Joseph Stalin döneminden bu yana en uzun süre iktidarda kalan Rusya lideri.

2000 yılından beri iktidarda ve son yıllarda muhalefetin bastırılmasından sonra, mevcut koşullar altında resmi bir konu olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni bir altı yıllık dönem kazanmaya çalışıyor.

Putin, yılbaşı konuşmasında Ukrayna'daki savaşa açıkça değinmeden, ülkesinin "asla geri adım atmayacağını" açıkladı.

Putin, "En zor görevleri üstlenebileceğimizi ve asla geri adım atmayacağımızı, çünkü hiçbir gücün bizi bölemeyeceğini defalarca kanıtladık" dedi.


Belirleyici seçimler

Bu yıl dünya nüfusunun yarısını barındıran ülkelere belirleyici seçimlere sahne olacak. Bu aynı zamanda bir Olimpiyat yılı olacak ve Paris gelecek yaz oyunlara ev sahipliği yapacak.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar akşamı Fransızlara, "birlik" konusuna odaklanan, yeni yılın en iyi dileklerini içeren bir mesaj göndererek, Paris'in gelecek yaz ev sahipliği yapacağı Olimpiyat Oyunlarına değindi.

Cumhurbaşkanı, Elysee Sarayı'nın bahçesinde Olimpiyat Oyunlarına katılan ülkelerin bayrakları önünde yaptığı konuşmada şunları ifade etti.

Macron, 2024 yılının “milletin menfaati” için “çalışmaya” devam etme konusunda “kararlılık yılı” olmasını arzuluyor.

Geçtiğimiz 12 ay boyunca dünya, doğal afetler de dahil olmak üzere çok büyük felaketlere tanık oldu.

6 Şubat'ta Türkiye ve komşusu Suriye'de 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve birkaç saat sonra 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha geldi.

Şiddetli depremler iki ülkede 55 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlandı. Türkiye'de en az 50 bin, Suriye'de ise 5 binden fazla insan öldü.

Bu deprem her iki ülkede de büyük ekonomik kayıplara neden oldu.

8 Eylül gecesi Fas'ta meydana gelen depremde, ülkenin merkezindeki Marakeş'in güneyindeki geniş bölgelerde yaklaşık 3 bin kişi öldü ve 5 bin 600 kişi de yaralandı.

Deprem, Yüksek Atlas Dağları'nın yaylalarındaki yaklaşık üç bin köyde yaklaşık 60 bin evin hasar görmesine neden oldu.

Libya’nın Derne kentinde 10 Eylül'de iki barajın çökmesi, yoluna çıkan her şeyi silip süpüren tsunami büyüklüğünde bir sele yol açtı.

Bu felaket ülkenin doğusundaki "Danyal" fırtınasıyla aynı zamana denk geliyor. Sel, binlerce kent sakininin ölümüne, yaralanmasına ve kaybına neden oldu.


En sıcak

2023 yılı aynı zamanda sıcaklık verilerinin kaydedilmeye başlandığı 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kabul ediliyor.

Bu sırada gezegen, Amazon Havzası'ndan geçerek Pakistan'dan Afrika Boynuzu'na kadar bir dizi iklim felaketine tanık oldu.

Ayrıca 2023 yılı, Nisan ortasından itibaren Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında kanlı bir savaşın patlak vermesine sahne oldu.

Birleşmiş Milletler tahminleri, devam eden çatışmaların başlangıcından bu yana en az 7,1 milyon kişinin yerinden edildiğini ve bunların 1,5 milyonunun komşu ülkelere sığındığını gösteriyor.

Sivil toplum örgütü "ACLID"in ihtiyatlı bir tahminine göre, savaşta 12 binden fazla insan öldürüldü.

2023 yılında “Barbie fenomeni” de dünyayı kasıp kavurdu. Bu yıl yapay zeka araçlarının benzeri görülmemiş bir şekilde yayılmasına ve ilk tam göz nakline tanık oldu.

Hindistan, Çin'den ünvanını alarak dünyanın en kalabalık ülkesi ve Ay'ın keşfedilmemiş Güney Kutbu bölgesine uzay aracı indiren ilk ülke oldu.

2024 yılında başta İngiltere, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Afrika ve Venezuela olmak üzere 4 milyardan fazla insan sandık başına çağrılacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni yıl konuşmasında, “Savaşın, Avrupa'nın eşiğinde, Ukrayna’da olduğu bir dönemde önümüzdeki haziran ayında yapılması beklenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, Avrupa'nın devamlılığı veya bozulması arasında belirleyici bir seçim sunacağını” kaydetti.

Macron, "Seçimimizi daha güçlü ve daha egemen bir Avrupa'ya yönlendirmeliyiz. Liberal sistemlerimizin gücünü teyit etmeliyiz ya da kaos yayan yalanlara teslim olmalıyız" dedi.

ABD'de 81 yaşındaki Demokrat Joe Biden ve 77 yaşındaki Cumhuriyetçi Donald Trump önümüzdeki Kasım ayında y eniden yarışmayı planlıyor.

Mevcut başkan bazen yaşlanma belirtileri gösteriyor, bu da bazı destekçilerinin onun yeni bir göreve başlaması konusunda endişelenmesine neden oluyor.

Trump'a gelince, kendisi de 2024'te başkanlık seçimlerinden önce başlayacak en az üç davayla karşı karşıya, ancak bu onun seçim kampanyasını yürütmesine engel değil.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU