NYT: "Biden, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı baskısı altında"

"Pentagon'un operasyon planları hazır"

Kızıldeniz'deki saldırılar, Gazze savaşının daha geniş bölgeye yayılması riskini de gündeme getirdi (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Joe Biden'ın Yemen'de Husilere ait üslere saldırması için baskı altında olduğunu yazdı. 

Haberde, Pentagon'dan üst düzey yetkililerin, Suriye ve Irak'taki füze üslerine düzenlenen saldırılara benzer operasyonların Yemen'deki Husi hedeflerine karşı da yapılmasını talep ettiği belirtildi. 

Pentagon'un Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bazı füze ve drone üstleriyle Kızıldeniz'deki yük gemilerine düzenlenen saldırılarda kullanılan hızlı botların yer aldığı tesislere operasyon planı hazırladığı aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak NYT, Biden'ın bunlara onay vermekten çekindiğini yazdı. Çekinceler arasında Yemen'deki barış görüşmelerinin olumsuz etkilenmesi ve saldırıların İran'ın elini güçlendirmesi endişeleri yer alıyor.

Yemen'deki iç savaşta İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Çatışmaların sona erdirilmesi için Suudi Arabistan ve Umman, aylardır Yemen hükumetiyle Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.

ABD Kara Kuvvetleri'nin eski Yemen Ataşesi Adam Clements, "ABD, Yemen'deki hedeflere böyle bir saldırı düzenlerse ne olur bilemiyorum. İran ve Husiler zaten çatışmadan büyük yarar sağlıyor. Bunu artırmanın ne anlamı var?" dedi.

Öte yandan Emekli Beşinci Filo Komutanı Koramiral Kevin Donegan, Washington'un Husi tehditlerine yanıt vermemesi durumunda zayıf görüneceğini ve bunun daha fazla saldırıya davetiye çıkaracağını savundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Danimarka'nın işlettiği Singapur bayraklı "Maersk Hangzhou" yük gemisinin 30 Aralık'ta Kızıldeniz'in güneyinden geçerken füzeyle vurulduğunu bildirerek yardım istediğini duyurmuştu. CENTCOM, buna ek olarak geminin Husilere ait botlarlarla saldırıya uğradığını bildirmişti. 

ABD ordusu, dün Husilere ait üç bota saldırı düzenlemişti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, saldırılarda 10 milisin öldüğünü aktarmıştı. Seri, gemilerin güvenliği sağlamak için devriye yaptığını savunarak, "ABD bunun sonuçlarına katlanacak" demişti. 
 


Hamas'ın silah kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan sonra Kızıldeniz'de de tansiyon artmıştı. Savaşın başından beri Husiler, İsrail'le bağlantılı olduğunu öne sürdükleri en az 20 ticari gemiye saldırı düzenledi. 

Pentagon ise saldırılara karşı 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU