Zelenski, 2024'te Ukrayna'nın yerli silah üretimini artırma sözü verdi

Zelenski, Ukrayna'nın savaşı kazanacağını söylerken, Putin yeni yıl konuşmasında savaştan neredeyse hiç bahsetmedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,  yerli üretim silahlarla Rusya'ya "gerçek bir gazap" vaat ediyor (Başkan Volodimir Zelenski'nin Ofisi)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2024'te ülkenin askeri üretimini artırma sözü vererek, Rusya'nın "yerli üretimin gazabını" hissedeceği vaadinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski yeni yıl mesajında Ukrayna'nın en az bir milyon drone üreteceğini söyledi ve ekledi:

Bunların hepsini cömertçe kullanacağız.

Savaşan iki ülkenin liderleri halklarına zıt mesajlar vermeden önce Rusya, yılbaşı gecesi erken saatlerde Ukrayna'nın güneyindeki Odesa'yı füze ve drone'larla vurdu.

Gelecek ay Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istila ederek dünyayı küresel bir gıda krizine sürüklemesinin ve Zelenski'nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetini güç kullanarak devirmeye çalışmasının üzerinden iki yıl geçmiş olacak.

Ancak Putin 4 dakikalık yeni yıl konuşmasında başlattığı savaşa doğrudan atıfta bulunmaktan kaçındı. "Tüm Rus ailelerine en iyi dileklerimi iletmek istiyorum" diyen Putin, askerleri için "kahramanlar... hakikat mücadelesinin ön saflarında yer alıyorlar. Biz tek bir ülkeyiz, büyük bir aileyiz" dedi.
 

Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'da her yıl yaptığı yeni yıl ulusa sesleniş konuşmasını yapıyor (Reuters)


Zelenski ise 20 dakikalık video mesajında şunları söyledi:

Her birimiz bu yıl savaştık, çalıştık, bekledik, yardım ettik, yaşadık ve umut ettik.

Ukrayna Devlet Başkanı, "Düşman ne kadar çok füze atarsa atsın, ne kadar çok bombardıman ve saldırı olursa olsun, biz yine de yükseleceğiz" diyerek söz verdi.

Zelenski, Ukrayna hava savunma kuvvetlerinin 2023'te "6 bin kez 'tehlike geçti' çağrısını duyabilmemiz için" Ukrayna semalarını savunmak üzere her gece çalıştığını söyledi.

Ve gelecek yıl düşman yerli üretimin gazabını hissedecek. Silahlarımız, ekipmanlarımız, toplarımız, mermilerimiz, drone'larımız, düşmana denizden 'selamlarımız' ve en az bir milyon Ukrayna FPV drone'u.

Rus ve Ukraynalı yetkililer, pazartesi sabahı Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna'nın bölgesel başkenti Donetsk'te 4 kişinin ölümüne neden olan yılbaşı günü saldırılarıyla ilgili suçlamalarda bulunurken, 31 Aralık'ta Odesa'daki Rus saldırılarında da bir kişi ölmüştü.

2 gün önce Rusya, Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'ya geniş çaplı istilasının başlamasından bu yana topraklarına yönelik en ölümcül saldırı gibi görünen olaya maruz kalmıştı.

Rus yetkililere göre, cumartesi gecesi Rusya'nın Belgorod şehrine düzenlenen saldırıda 24 kişi hayatını kaybetmiş ve 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Rus yetkililer saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tuttu ve Belgorod şehir sınırının yaklaşık sadece 96 kilometre ötesindeki Harkov'a drone'larla misilleme yapmıştı.

Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov, "Saldırı altındaki yerler askeri tesisler değil, kafeler, konutlar ve ofisler" iddiasında bulunmuştu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU