Suudi Arabistan Hac organizasyonu için diplomasi trafiğine başladı

Hac belgeleri misyonlara erken teslim edildi, 42 kuruluş Hac sezonuna ilişkin planlarını sundu

Suudi Arabistan, Mekke'deki Harem-i Şerif’i tarihteki en büyük inşaat projesi olarak kabul edilen bir genişletme projesiyle 53 milyar doların üzerinde bir maliyetle tamamladı / Fotoğraf: SPA

Şarku’l Avsat, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Rahman'ın Misafirlerine Hizmet" programını içeren bir Umre stratejisinin olduğunu ortaya koydu. Bu strateji, umrenin birçok aşamasında görev yapacak ancak bu stratejinin ayrıntıları henüz açıklanmadı.

Kaynak, Suudi Arabistan'ın Hac ve Umre sezonlarına yönelik hizmetlerde büyük adımlar attığını belirtti. Geçen yılın sonunda, Hac Bakanlığı ilk kez tüm onaylı Hac misyonlarına kota, konum ve düzenlemelerle ilgili belge teslim etmişti.  Bu, önceki Hac sezonlarında olmayan bir uygulamaydı, çünkü bu belgeler genellikle Ramazan ayından önce veya sonra teslim edilirdi. Bu uygulamanın, misyonların işlerini hızlı bir şekilde yapmalarına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynak, 42'den fazla hükümet kurumunun Hac işlerine katıldığını ve geçen yılın sonunda fikirlerini ve hedeflerini sunmaya başladıktan sonra Hac hakkındaki planlarını erken teslim ettiğini belirtti. Bu planlar, bu sezon uygulanacak modern teknolojilerin kullanımını içeriyor ve önceki yıllardan daha uzun bir süre önce bu planların verildiği belirtiliyor. Ayrıca geçen sezon Hac işlerine yönelik karşılaşılan tüm zorluklarda inceleniyor.

Suudi Arabistan, misafirlere yönelik hizmetlerini sürekli olarak geliştirmek için en iyi teknolojik ve insani kaynakları kullanmaya devam edeceğini daha önce belirtti. Kral Selman bin Abdülaziz'in yönergeleri ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ilgisi ve takibi altında, misafirlerin hizmet kalitesini yükseltmek için daha kaliteli hizmet ve yenilikçi çözümler sunmaya odaklanacaklarını vurguladı.

Suudi Arabistan, “Rahman'ın Misafirleri”ne hizmet eden bir dizi proje uyguladı. Bu projeler arasında tarihteki en büyük inşaat olan Mekke'deki Harem-i Şerif’in , 200 milyar Riyal (53 milyar dolar) maliyetle genişletilmesi, misafirlerin yolculuklarını kolaylaştırmak amacıyla 60 milyar Riyal (16 milyar dolar) maliyetle Mekke ile Medine arasındaki mesafeyi yaklaşık iki saate indirmek için oluşturulan "Harameyn Treni"nin inşası, yine 64 milyar riyal (17 milyar dolar)  maliyetle Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'nın geliştirilmesi ve İslam'ın tarihi camileri ve tarihi yerlerin geliştirilmesi bulunuyor. Bu projeler, farklı ülkelerden gelen Rahman'ın Misafirleri için zengin bir imani deneyim yaratma amacını taşıyor.

468387.jpeg
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens ve Başbakan Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: Şarku'l Avsat​​​​​​​

 

​​​​​​​Ayrıca, Hac ve Umre Bakanlığı, dünya genelinden müslümanların ibadetlerini yerine getirmelerine imkan tanımak ve iman deneyimlerini zenginleştirmek için çeşitli inisiyatifler ve düzenlemeler başlattı. Bu programlar arasında Hac hizmeti sunan firmalar arasında rekabetin teşvik edilmesi, Hacıların maliyetlerinin azaltılmasına ve sunulan hizmetin kalitesinin en yüksek seviyeye çıkarılmasına yardımcı oldu. Ayrıca, Umre yapanlar için sigorta bedeli yüzde 63, Hacılar için ise yüzde 73 oranında azaltıldı ve yüksek kaliteli sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi sağlandı. "Mekke Yolu" girişimi de Hacıların havaalanlarında bekleme süresini 15 dakikaya kadar azaltmayı hedefliyor ve birçok ülke bu inisiyatife katıldı, daha fazla ülkenin dahil edilmesi de planlanıyor.

Endonezya'nın Suudi Arabistan'daki Hac İşlerinden Sorumlu Konsolosu Dr. Nasrullah Cessam, Endonezya'nın ilk kez Hac görevleri ile ilgili tüm belgeleri Hac ve Umre Bakanlığı'ndan aldığını doğruladı. Bu, konaklama, yemek ve iç transfer işlemleri gibi tüm prosedürlerin kolayca yürütülmesini sağlayarak Endonezya'dan gelen hacıların Suudi Arabistan'ın dünya genelindeki farklı ülkelerden gelen tüm hacılar için sunmuş olduğu kapsamlı hizmetlerden yararlanmasını kolaylaştıracak.

Endonezya'nın Hac Konsolosu Dr. Nasrullah Cessam şunları ekledi: "Bu yıl, Endonezya'nın tahmini kota payı olan 221 bin. Endonezya'nın başkenti Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmenin ardından aldığı 20 bin ek kota ile birlikte toplam 241 bin hacı oldu." Geriye kalan kontenjanların Hac misyonlarına ait olduğunu ve Endonezya Hac misyonunun bu konuda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirtti,

468386.jpeg
Mescid-i Haram ile Mekke'nin kentsel dokusu arasındaki maneviyat ve medeniyet ilişkisi / Fotoğraf: AFP

Öte yandan, Pakistan Hac Misyonu'ndan bir kaynak, "Hac ve Umre Bakanlığı, geçen Hac sezonunun ardından tüm misyonlara, sayılar, konumlar ve mevcut hizmetler dahil tüm detayları erken bir tarihte teslim etti. Bu, misyonların seyahat tarihlerini seçmelerine, konaklama yerlerini belirlemelerine, kutsal mekanlar arasındaki ulaşım yöntemlerini planlamalarına ve Mekke ile Medine arasında seyahat etmelerine olanak sağlayacak önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Pakistanlı hacı sayısına gelince, "Gelecek sezon için Pakistanlı hacıların sayısı yaklaşık 179 bin 210 olacak ve bu sayı Pakistan'a tahsis edilen kota miktarıdır. Gelecek yıllarda, farklı sektörlerdeki ilgili kuruluşların sağladığı hizmetlerle birlikte hacıların ve umrecilerin hizmetlerini artıracağımızı umuyoruz ve bu hizmetin kalitesinin Suudi Arabistan'a ulaştığı andan itibaren hacılarımıza sunulduğu üzere yüksek kalitede olmasını bekliyoruz" dedi.

1444 Hicri yılında hacı sayısı 1.8 milyondan fazla olup, 150'den fazla ülkeden gelen hacıları içermekteydi. Bu yılki sezonun, Suudi Arabistan'ın dünya genelinden gelen hacıları daha fazla ağırlayabilmek için gerçekleştirdiği projelerle birlikte önceki yıllara göre önemli bir artışa sahne olması beklenmekte.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU