Hindistan yine Ay’a inemedi, Başbakan hem boşa tweet attı hem görevlileri teselli etti

Hindistan'ın Ay görevleri için tasarladığı 150 milyon dolara mal olan Chandrayaan-2 uzay aracı, 2 kilometre kala Ay'a inemedi

20 Temmuz 1969'da ABD Apollo 11 ile Ay'a ilk ayak basan ülke oldu.

ABD'nin uzaya insan gönderen ilk ülke olan Sovyetler Birliği ile rekabetinde öne geçebilmek için attığı bu adım 1972 yılına kadar 5 farklı Ay'a iniş programıyla devam etti.

1958-1976 yılları arasında ise Sovyetler Birliği insan ile değil ama insansız hava aracıyla dünyanın uydusuna çok sayıda iniş sağladı.

1972'den bu yana ABD dışında Ay'a insanlı iniş gerçekleştirebilen ülke bulunmuyor. 

İnsansız seyahati en son 2013 yılında Çin gerçekleştirmiş, böylece Ay'a giden üçüncü ülke olmuştu. 

Bir buçuk ay önce yola çıkan Chandrayaan-2 ise Hindistan'ın ay misyonunu tamamlamaya yeterli olmadı.

Hindistan'ın insansız uzay aracı ile iletişimi Ay'ın yüzeyine 2 kilometre kala koptu.

Hindistan Başbakanı Narenda Modi'nin "Birkaç saat içinde Ay'ın güney kutbundayız, Hindistan ve dünyanın geri kalanı uzay bilim insanlarımızın örnek kahramanlığını görecek" açıklaması da havada kaldı.

Chandrayaan-2, Ay'ın güney kutup bölgesinde su arayan ilk uzay aracı olacaktı.

Hint Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının yüzeyden 2.1 kilometre kala olması gerektiği gibi çalıştığı ifade edilirken, olaya ilişkin elde edilen verilerin incelenmekte olduğu kaydedildi.

Uzay aracının akıbeti hakkında kesin bir açıklama hala yapılmadı.

Bu açıklamanın ardından ISRO Başkanı Dr. Kailasavadivoo Sivan'ın büyük üzüntü yaşadığı görüldü. 

Başbakan Modi'nin başarısız denemenin ardından uzay istasyonundan çıkarken ISRO Başkanı'na sarılıp sırtını sıvazlayarak telkin ettiği görüntüler kameralara yansıdı. 

Sivan, 15 Ocak 2018'de ISRO'nun başına geçmişti.

Chandraayan-1 uzay modülünü 22 Ekim 2008'de Ay'a gönderen Hindistan, 1 Mart 2009'da uzay aracının parçalandığı haberini aldıktan sonra yeni deneme için harekete geçmişti. 

Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü, kendi özel uzay istasyonuna sahip olarak Güneş, Venüs ve Ay görevleri gerçekleştirmeyi planladığını açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU