Kariyerine 25 kupa sığdıran yıldız futbolcu Samuel Eto'o futbola veda etti

Kamerunlu futbolcu Samuel Eto'o aktif futbol hayatını sonlandırdığını açıkladı

Samuel Eto'o / Fotoğraf: Reuters

Kamerunlu ünlü futbolcu Samuel Eto'o profesyonel futbol kariyerini noktaladı. 

Kamerun basınında yer alan haberlere göre, son olarak Qatar Sports Club forması giyen 38 yaşındaki Eto'o, 23 yıldır sürdürdüğü profesyonel futbolculuk kariyerini resmi olarak sonlandırdığını açıkladı.

Kariyeri boyunca Real Madrid, Barselona, Inter ve Chelsea gibi dev kulüplerde forma giyen ve kariyerine 25 kupa sığdıran Afrika futbolunun yetiştirdiği en önemli yıldız futbolculardan Eto'o, Türkiye'de Antalyaspor'un ardından Konyaspor'un formasını giydikten sonra Katar'a transfer olmuştu.

 

Samuel Eto'o2 - Reuters.jpg

Samuel Eto'o / Fotoğraf: Reuters

 

Kupalarla dolu bir kariyere sahip olan Eto'o kimdir?

Samuel Eto'o 10 Mart 1981'de Kamerun'un Douala şehrinde doğdu. Futbola şehrinin takımı olan Kadji Sports Academy'de başlayan Eto'o, 1992'de girdiği altyapıdan 1996'da Real Madrid'e transfer olarak ayrıldı.

Real Madrid altyapısında 1 yıl forma giyen Eto'o, daha sonra sırasıyla Leganes ve Espanyol'a kiralık olarak gönderildi. 

Tarihler 2000'i gösterdiğinde Eto'o Real Madrid'den Real Mallorca'ya 4 buçuk milyon euro bedelle transfer edildi. Real Mallorca'da başarılı bir performans sergileyen Kamerunlu futbolcu, 154 maçta 66 gol, 7 asist üreterek Barcelona'nın dikkatini çekti.

 

Samuel Eto'o - Barcelona - Reuters.jpg

Fotoğraf: Reuters

 

Barcelona, 2004'te Samuel Eto'o'yu 27 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattı. Kariyerinin en parlak dönemini bordo-mavili forma altında yaşayan Eto'o, burada oynadığı 199 maçta 130 gol, 40 asistlik performans sergiledi. 

 

Samuel Eto'o - Inter - Reuters.jpg

Fotoğraf: Reuters

 

Barcelona'da geçen başarılı 6 yılın ardından takımdan ayrılma kararı alan Eto'o, 2009'da 20 milyon euro bedelle İtalyan ekibi Inter'e transfer oldu. Inter formasıyla çıktığı 102 karşılaşmada 53 gol, 25 asist kaydeden Eto'o, 2011'de rotasını Rusya'ya çevirdi. 

 

Samuel Eto'o - Anzhi - Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

O dönem futbola yaptıkları yatırımlarda adından söz ettiren Anzhi Mahackale, Eto'o'nun bonservisi için Inter'e 27 milyon euro ödedi. 2 sezon formasını giydiği Anzhi'de 73 maça çıkan Kamerunlu futbolcu, 36 gol, 16 asistlik performans sergiledi. 

 

Samuel Eto'o - Chelsea - Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Rusya macerası sonrası yönünü İngiltere'ye çeviren yıldız futbolcu, sırasıyla Chelsea ve Everton'da oynadı. İngiltere'de beklenilen performansı gösteremeyen Eto'o, Sampdoria, Antalyaspor ve Konyaspor'da forma giydi.

2018'de Konyaspor'la yollarını ayırmasının ardından Katar'ın Qatar Sports Club ekibine transfer olan Kamerunlu futbolcu, burada oynadığı 18 maçta 6 gol kaydetti.

 

Samuel Eto'o - Sampdoria - AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kariyeri başarılarla dolu olan ve Barcelona formasıyla 2006 ve 2009'da UEFA Şampiyonlar Ligi'nde zirveye çıkmayı başaran Kamerunlu futbolcu, bu kupayı 2010 yılında da Inter ile kazanmayı başarmıştı.

Kamerunlu yıldızın, Süper Lig kariyerinde 89 maçta attığı 50 gol ve 15 asistin yanı sıra kariyeri boyunca 718 maçta 359 golü ve 116 asisti bulunuyor.

 

Samuel Eto'o1 - Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Samuel Eto'o, aralarında Şampiyonlar Ligi ve Afrika Uluslar Kupası da olmak üzere toplam 25 kupa kazandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU