Ukrayna: New York Times'taki gazeteciler Rus gizli servisine çalışıyor

Kiev'den yapılan açıklamada, gazetenin "ateşkes" haberine tepki gösterildi

New York Times, 1851'den bu yana günlük olarak yayımlanıyor (Reuters)

Ukrayna yönetimi, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'taki gazetecilerin Rus gizli servisine çalıştığını öne sürdü.

Ukrayna Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (CCD) yapılan açıklamada, gazetede Moskova ve Kiev arasındaki olası barış görüşmelerine ilişkin yayımlanan habere tepki gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Rusya, bu metnin yazılması için Moskova'da çalıştıkları süreçte istihdam ettiği Amerikalı gazetecileri kullandı" dendi.

New York Times'da yayımlanan haber, gazetenin Moskova büro şefi Anton Troianovski'nin yanı sıra gazeteciler Adam Entous ve Julian E. Barnes'ın imzasını taşıyordu.

Kremlin'e yakın eski yetkililer ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Rusya lideri Vladimir Putin'in eylülden bu yana aracılar yoluyla ateşkese hazır olduğu mesajını gönderdiği iddia ediliyordu.

CCD'nin açıklamasında, haberin ele alınışı eleştirilirken, Moskova'nın Ukrayna ordusuna Batı'dan gelen desteği engellemek için "ateşkes mesajı" gönderiyor olabileceğine dikkat çekildi.

CCD'nin açıklamasında, "Rusya'nın bir yandan barış oyunu oynayıp, diğer yandan savunma sanayisine ve ordusuna daha fazla yatırım yaptığı unutulmamalı. Tabii ki, haberde bundan bahsedilmiyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, haberin eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilme şansını artırmak için yazıldığı iddia edildi. Trump, daha önce başkan seçilmesi durumunda Ukrayna savaşını hızlı bir şekilde bitirmeyi vadetmişti.

New York Times'ın haberinde, Putin'in tarafların mevcut pozisyonlarından memnun olduğu ve bunu koruyarak bir ateşkes anlaşmasına imza atabileceği vurgulanmıştı. 

Haberde, daha önce işgal edilen tüm toprakları geri kazanmayı vadeden Ukrayna yönetiminin böyle bir anlaşmayı kabul edip etmeyeceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekilmişti.

 

Independent Türkçe, RT, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU