Batı başkentleri Rusya'nın dondurulan 300 milyar dolarına el koymayı tartışıyor

Biden yönetimi daha önce böyle bir hamlenin yasadışı olacağını savunmuştu

Rus merkez bankasının varlıklarına el konulmasının, ABD ve Avrupa'da rezerv saklayan Batılı olmayan hükümetlerde panik yaratabileceğinden endişe ediliyor (Reuters)

Batı ülkeleri Ukrayna savaşının ardından el konulan Rus varlıklarını, uluslararası hukuku çiğnemeden Kiev'e göndermenin yollarını arıyor.

Bunun en önemli ayağınıysa, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulan 300 milyar dolarlık varlığı oluşturuyor.

Biden yönetimi daha önce böyle bir hamlenin yasadışı olacağını ve Batılı merkez bankalarının güvenirliğini zedeleyeceğini savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Washington'dan Ukrayna'ya gönderilen yardımlarda sıkıntılar yaşanması üzerine, Batılı yetkililerin Rus varlıklarını Ukrayna'ya sevk etmek üzere görüşmeleri hızlandırdığı öne sürüldü.

Daha önce Biden yönetiminde üst düzey görevler üstlenen Daleep Singh, New York Times'a yaptığı açıklamada, Rusya'ya ait dondurulan varlıkların Ukrayna'nın erişiminin de olduğu bir emanet hesaba aktarılabileceğini söyledi.

Singh bu fonların, Ukrayna'nın devlet tahvillerinde ettiği zararın teminatı olarak Kiev'e gönderilebileceğini öne sürdü.

Economist'te yer alan haberdeyse, Rus varlıklarına el koyan ülkelerin Rusya'ya karşı yasal zorunluluklarını iptal ederek, bu varlıkları Moskova'nın uluslararası hukuk ihlallerine karşılık olarak Kiev'e aktarabileceği kaydedildi.

Haberde, Irak'ın 1990'daki Kuveyt işgali sırasında atılan adımların emsal kabul edilebileceğine dikkat çekildi. O dönem, Irak'ın 50 milyar dolarına kurbanlara tazminat ödenmesi için el konulmuştu.

Bloomberg'de yer alan analizdeyse, Rus varlıklarına el konulmasının "problem çözmekten çok problem yaratacağı" vurgulanırken, böyle bir yasal emsal oluşturmanın uluslararası ekonomik düzene zarar vereceği savunuldu.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, cuma günü yaptığı açıklama Rus varlıklarına el konulması durumunda ABD'yle tüm diplomatik ilişkilerin kesilebileceği uyarısında bulunmuştu.


Londra, hurda arabaları Ukrayna'ya gönderecek

ABD'de dondurulan Rus varlıklarına el konulması tartışılırken, diğer Batı başkentlerinde de Ukrayna'nın savaş çabalarına farklı yollarla destek verme çabaları öne çıkıyor.

Son olarak Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, çevre programı nedeniyle hurdaya ayrılacak araba ve kamyonların Kiev'e gönderilmesine yönelik itirazını geri çektiğini açıkladı.

Khan, geçen haftalarda Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko'dan gelen teklifi reddetmişti.

Hurdaya ayrılması planlanan araçları Kiev'e göndermenin, Londralılara herhangi bir fayda sağlamayacağını söyleyen Khan'ın kararı tepkiyle karşılanmıştı.

Londra'da ağustosta uygulamaya giren yeni düzenleme, aşırı düşük emisyon standartlarını karşılamayan tüm araçların hurdaya ayrılmasını ve bunun için yerel yönetiminin araç sahiplerine ödeme yapmasını öngörüyor. Araçlarını teslim etmeyi reddeden sürücülereyse, Londra'da trafiğe çıkabilmeleri için günlük vergi kesiliyor.

Resmi verilere göre, Londra'da 700 bine yakın aracın hurdaya ayrılacağı tahmin ediliyor.

Almanya'da Ukrayna'ya yardım için yeni vergi önerisi

Almanya'da hükümetin ekonomi politikalarını değerlendiren, Alman Ekonomi Uzmanları Konseyi'nin başkanı Monika Schnitzer, Ukrayna'ya verilen askeri desteğin güçlendirilmesi için daha fazla vergi alınması gerektiğini söyledi.

Rheinische Post'a konuşan Schnitzer, gelir vergisinin üzerine eklenecek bir "dayanışma payının" Kiev'in acil mali ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

Schnitzer, "Özel olaylar özel uygulamalar gerektirir" diye konuştu.

Uygulamanın halktan destek görmeyeceğini kabul eden Schnitzer, "Şimdi harekete geçmek daha akıllıca olacak. Günün sonunda, bu savaşta bizim özgürlüğümüz de tehlikede" ifadelerini kullandı.

Almanya'da geçen günlerde belirlenen 2024 bütçesinden 8 milyar dolar Ukrayna'ya destek için ayrılmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen hafta yaptığı açıklamada bu rakamın ilerleyen süreçte artırılabileceğini söylemişti.


Independent Türkçe, Semafor, RT, Kyiv Independent, New York Times, Reuters

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU