İkinci el konut satışları, yeni konutları solladı

Yeni konutların satışında düşüş yaşanan Türkiye’de ikinci el konut satışında ise rekor kırıldı. En çok ikinci el konut Nevşehir’de satılırken, en az ikinci el konutun satıldığı il ise Gümüşhane oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye’de yılın ilk 7 ayına ilişkin konut satış istatistiklerinde konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 21 azaldı. 2019’da 608 bin 032 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, ikinci el konutlar, yeni konutlara göre daha çok alıcı buldu.

6 yılın rekoru kırıldı

TÜİK verilerine göre, 2013 yılından bu yana, ikinci el konutların toplam konut satışı içerisinde aldığı pay en yüksek seviyeye ulaştı. FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da ikinci el konut sayısında ciddi bir yükseliş olduğunu söyledi. Akbal “2019 yılının ilk 7 ayında, toplam konut pazarı içinde birinci el pazarının oranı yüzde 40,3, ikinci el pazarının ağırlığı ise yüzde 59,7 olarak gerçekleşti” dedi.

1567766918_Ey__p_Akbal_g__rsel.jpeg
FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal​​​​​​​   Fotoğraf Independent Türkçe

 

İkinci el satışlar iki katına çıktı

2019 yılının ilk 7 ayında Türkiye’de satılan her 100 konuttan 60’ının ikinci elde işlem gördüğünü belirten Eyüp Akbal şunları söyledi:

2013 ve 2018 arası döneme baktığımızda, Türkiye’de ikinci el satışlarının birinci elden yüksek olduğu il sayısının 27 ila 34 arasında değiştiğini görüyoruz. 2019’da ise bu tablo tersine döndü. İl bazında baktığımızda da 2019 yılında 64 şehirde ikinci el satışları birinci elden daha fazla gerçekleşti. Yani ikinci el pazarının birinci elden daha büyük olduğu şehir sayısı bir yılda neredeyse iki katına çıktı. Bu da ikinci el pazarı için bir rekor.

İkinci elde Nevşehir lider

Verileri iller bazında bazında değerlendiren Akbal şöyle devam etti:

Türkiye’de 2019 yılında ikinci el pazarının ağırlığının en yüksek olduğu şehirler Nevşehir, Yalova ve Karaman oldu. Nevşehir’de yılın ilk 7 ayında 1.469 konut satılırken, bu satışların yüzde 81’i ikinci el pazarında gerçekleşti. İkinci el satış oranı Yalova’da yüzde 77,5, Karaman’da ise yüzde 77 olarak dikkat çekti. Bu şehirleri sırasıyla, Kars, Ardahan, Balıkesir, Karabük, Kilis, Muğla ve Ağrı takip ediyor.

En az satış Gümüşhane’de

Türkiye’de ikinci el konut satış oranının en düşük olduğu şehirlerin başında Gümüşhane, Şırnak ve Kastamonu olduğunu belirten Akbal, “Bunları sırasıyla Ordu, Giresun, Burdur, Kırklareli, Muş, Rize ve Hakkari izliyor. Özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz şehirlerinin listede en alt sıralarda yer aldığını görüyoruz. Bu da ikinci el pazarının bu şehir ve bölgelerde çok fazla gelişmediğini gösteriyor. Bu kapsamda, gelecek yıllarda ikinci el pazarının özellikle Karadeniz’de ciddi bir ivme yakalayabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU