Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezası için sosyal medyada kim ne dedi?

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na beş ayrı suçtan verilen 9 yıllık hapis cezasına siyasetçi ve sanatçılar sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi

Fotoğraf: Twitter/ @ekrem_imamoglu

İstanbul 37'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama", ''Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret', ''Cumhurbaşkanına hakaret'', ''Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'', ''Terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verdiği 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Twitter'da Canan Kaftancıoğlu'nun adının geçtiği 66 bini geçti. 

Tepki gösterenler arasında Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de vardı. 

Kararı "Gerçek dışı ve korkunç" olarak değerlendiren Piri, "Erdoğan, muhalefetin seçim zaferinin intikamını alıyor. Kabul edilemez" dedi. 
 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Cezalandırılan İstanbul’un iradesidir" dedi ve şunları paylaştı:


Mahkemenin tutuklama kararı vermediğini ve dosyanın istinafa gideceğini açıklayan CHp İstanbul Milletvekili, hukukçu Sezgin Tanrıkulu, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:

Bu karar, bir siyaset ver yargı mühendisliğinin ortak kararıdır. Dava hukuki değildir, siyasidir. Bu davayla Canan Kaftancıoğlu nezdinde İstanbul seçimleri cezalandırılmıştır. Davanın açılışı ve yürütülüşü adil şekilde olmamıştır.


CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda Anayasa Mahkemesi’nin 9 Mayıs’ta verdiği "Sarf edilen bazı görüş ve ifadeler kamu gücünü kullanan organlar bazında incitici, yaralıyıcı ve kabul edilemez görülse bile ... serbestçe açıklanmalıdır” kararını hatırlattı ve “Bugün AYM kararını dinlemeyen mahkeme yarın her vatandaşın hakkını yok eder. İşte milletin yargıya güvenini yüzde 30'a indiren zulüm düzeni budur” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’da yaptığı Twitter paylaşımında #CananKaftancıoğluYalnızDeğildir hashtagini kullanarak “Nazım şiirleri okumaya da, faşizme karşı mücadeleye de devam edeceğiz” dedi. 


CHP’nin grup sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Kaftancıoğlu hakkında verilen kararı “Dağılma sürecine giren AKP tüm güçleriyle saldırıyor” diyerek değerlendirdi. 


HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Herkes biliyor ki suç denilen fiil iktidardan yana olmamak, muhalefet etmek, haktan, adaletten yana olmaktır” değerlendirmesini yaptı. 


HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Kaftancıooğlu kararını veren mahkeme heyetinin başındaki ismin daha önce HDP’nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a da 4 yıl 8 ay ceza verdiğini hatırlattı.


"Adli yılın Saray'da açıldığı bir ülkede bağımsız yargı yoktur" diyen gazeteci, yazar Hasan Cemal, kararı kınadığını açıkladı. 
 


"Canan Kaftancıoğlu beş ayrı suçtan değil, tek bir suçtan mahkum edildi" diyen Gazeteci Mirgün Cabas şöyle devam etti: 


um:ag Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars, Kaftancıoğlu'nun yargılanmasına gerekçe olarak gösterdiği Nazım Hikmet şiirini paylaşarak "Bugün Nâzım yeniden yargılandı" dedi: 


Duayen müzisyen Zülfü Livaneli ise CHP İstanbul İl Başkanı'nda desteğini "Canan canımızdır!" diyerek gösterdi.


"Sevgi ve beğeniye göre suç ve ceza  tahsis edilemez" diyen oyuncu ve sunucu Berna Laçin, Twitter hesabında şu paylaşımı yaptı: 

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan da Kaftancıoğlu'na verilen cezaya karşı çıkan isimlerden oldu:


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU