İbadi, başbakanlık koltuğuna yeniden oturmayı mı planlıyor?

Önceki dönem başbakanlık koltuğunda oturan Haydar İbadi'nin görevine geri dönmek istediği belirtiliyor

Haydar İbadi, 2014-2018 yıllar arasında Irak Başbakanlığı görevini yapmıştı / Fotoğraf: Reuters

Irak'ta Nasr Koalisyonu lideri Haydar el-İbadi, eski makamı başbakanlığa dönme fırsatını kollayarak, Irak siyaset sahnesinde olup bitenleri gözlemliyor. Gözlemciler ise İbadi’nin uygun bir alternatif olduğu görüşünde.

Adı 2014-2018 döneminin kazanımlarıyla birlikte anılan İbadi’nin bir dört yıl daha makamını koruması beklenirken, 2018’de yaşadığı başarısızlık, partisi başta olmak üzere tüm toplumda büyük bir şaşkınlığa yol açtı.

Sistani’nin itirazı

Iraklılar, daha önce iki dönem başbakanlık koltuğuna oturan Nuri el-Maliki’nin üçüncü dönem talebine karşı ülkedeki en yüksek dini otorite kabul edilen Ayetullah Ali es-Sistani'nin itirazı sonrasında İbadi’nin bu makama nasıl aceleyle getirildiğini hatırlatıyor.

Sistani’den yükselen itirazın akabinde İslami Davet Partisi, başbakanlık makamının parti içinde kalması refleksiyle alelacele İbadi’yi bu makamın başına getirdi. Bu seçim büyük bir kabul gördü; İbadi’nin siyasi kıymetinden değil, Maliki’den kurtulmanın sevincinden dolayı.

Başbakanlık makamından önce İyad Allavi hükümetinde Enformasyon Bakanlığı’na getirilen İbadi, henüz o dönem İslami Davet Partisi'nin Siyasi Büro Başkanlığı’na seçilmemişti. Bu da İbadi’nin tanınan ancak birinci sınıf bir lider olmadığı anlamına geliyor.

Bağdat kapısına dayanan IŞİD

Irak’ın Musul ve Selahaddin vilayetleri başta olmak üzere önemli kentlerin teker teker düştüğü ve IŞİD'İn neredeyse Bağdat kapısına dayandığı 2014 yılında İbadi, hemen hemen tüm çevrelerin tam desteğiyle başbakanlık koltuğuna oturdu.

Bu dönemde tarihi bir yıkımın eşiğinde olan petrol fiyatları neredeyse yarı yarıya düştü. Bu da İbadi’nin hükümet hazinesi olmadan IŞİD ile savaşacağı anlamına geliyordu.

Takvim yaprakları 2015’i gösterdiğinde, ABD’li güçlerin İranlılarla yan yana bulunduğu savaşı yöneten İbadi, ilk sınavını Selahaddin vilayetinin kent merkezi Tikrit’i IŞİD'den kurtararak vermiş oldu.

Anlaşmazlıkları Irak’ın çıkarları doğrultusunda bir potada eritti

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon liderliğini üstlenen Amerikalılar, o zamanlar Iraklı Kuvvetler’in saflarında faaliyet gösterirken, İranlı askeri danışmanlar Tahran destekli İslami direniş gruplarının da yer aldığı Haşdi Şabi birliklerine eşlik ediyordu.

Bu süreçte siyasetçiler ve analistler, İbadi’nin ‘hikmetinden’ ve ‘sakinliğinden’ konuşmaya başlamış, onun Irak çıkarları doğrultusunda bütün anlaşmazlıkları bir potada eritebilme gücünden bahseder olmuşlardı.

İbadi liderliğindeki IŞİD'le mücadele sürecinde zafer haberleri birbiri ardına geldi. Dönemin Başbakanı İbadi, 2017 yılında tüm ülke topraklarında kontrolü sağladıklarını duyurarak, örgüte karşı kesin zafer ilan etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU