Ukrayna'da Rusya'ya toprak verilmesine sıcak bakanların oranı artıyor

Yüzde 71, Ukrayna'nın savaşı kazanabileceğini düşünüyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna'da ölen sivillerin sayısı 10 binin üzerinde (Reuters)

Ukrayna'da savaşın sona ermesi için Rusya'ya toprak tavizi verilmesine açık olanların sayısı artıyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü'nün 29 Kasım-9 Aralık tarihlerinde, ülkenin farklı bölgelerinde yaptığı anket sonucuna göre Ukraynalıların yüzde 19'su toprak tavizi verilmesine açık.

Bu rakam mayısta yüzde 10, ekimdeyse yüzde 14 olarak ölçülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'ya toprak tavizi verilmesine karşı olanların oranıysa, mayıstan aralığa kadar, yüzde 84'ten yüzde 74'e kadar düştü.

Toprak tavizi konusunda özellikle ülkesinin batısında ve merkezinde yaşayan Ukraynalıların fikirlerinde yumuşama görüldüğü, anket sonuçlarına yansıyan detaylardan biri oldu.

Ülkenin batısındaki bölgelerde Rusya'ya toprak verilmesi fikrine açık olanların oranı ekim-aralık periyodunda yüzde 9'dan yüzde 20'ye yükselirken, ülkenin merkezindeki kentlerde aynı periyotta bu oran yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseldi.

Savaştan en çok etkilenen Ukrayna'nın güney ve doğu bölgelerindeyse bu oranlar sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 25 olarak ölçüldü.

Ankete katılanların yüzde 22'si Rusya'nın çok güçlü olduğunu düşünürken, yüzde 71'iyse Ukrayna'nın Batı'dan gelecek yeterli destekle savaşı kazanabileceğini söyledi.

Rastgele telefon numaraları üzerinden yapılan ankete 1031 katılımcı dahil oldu. 2014'ten bu yana Rus yönetiminde olan Kırım ankete dahil edilmedi.

Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal harekatına başlayan Rusya, ülkenin doğusu ve güneyindeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak etme kararı almıştı.

Çatışmaların ilk aylarında gerçekleştirilen barış görüşmelerinde bu bölgelerin Rusya'ya bırakılması gündeme gelmiş ancak Kiev bunu net bir şekilde reddetmişti.

Kiev yönetimi Kırım dahil tüm bölgelerde Rus işgalinin sonlandırılmasını hedefliyor.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Kyiv Independent

DAHA FAZLA HABER OKU