İsrail Kamu Yayın Kuruluşu: "Hamas liderleri geçen hafta Türkiye'de toplandı"

"Rehine takası sinyali"

İsrail'in açıkladığı rakamlara göre Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaştan önce Gazze'de yaklaşık 30 bin Hamas militanı vardı (Reuters)

Hamas liderlerinin geçen hafta Türkiye'de toplantı gerçekleştirdiği öne sürüldü. 

İsrail'in kamu yayıncısı KAN'ın dün yayımladığı haberde, toplantıya aralarında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri ve örgütün yurtdışı sorumlusu Halid Meşal'in de yer aldığı bir heyetin katıldığı iddia edildi.

Hamas liderlerinin bir araya gelmesine güvenli ortam sağladığı için buluşmanın özellikle Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığı savunuldu. 

Görüşmede Hamas'ın Gazze savaşında atacağı adımlara ve çatışmalarda Hizbullah'ın oynayacağı role ilişkin değerlendirmeler yaptığı iddia edildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Hamas'ın Tel Aviv yönetimiyle yeni bir rehine anlaşması imzalayabileceği de öne sürüldü. 

Toplantının yerine, vaktine ya da alınan kararlara dair daha fazla detay paylaşılmadı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi düzenlediği basın toplantısında Katar aracılığıyla Hamas'la rehin anlaşması için görüşme yapıldığını söylemişti.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan Mısırlı yetkililer de İsrail'in Hamas'la yeni bir anlaşma yapmaya daha açık olduğunu öne sürdü.

ABD merkezli yayın kuruluşu Axios'un haberinde, Mossad şefi David Barnea'nın cuma gecesi Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani'yle bir araya geldiği öne sürülmüştü. 

24 Kasım'da başlayan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Suikast planı

Öte yandan İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet'in direktörü Ronen Bar'ın 3 Aralık'ta ortaya çıkan ses kaydında, Hamas liderlerini "Gazze, Türkiye, Katar, Lübnan fark etmez nerede olursa olsun öldüreceklerini" söylediği duyulmuştu

Netanyahu da başkent Tel Aviv'de 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, ulusal istihbarat teşkilatı Mossad'a tespit ettikleri yerde Hamas liderlerine karşı harekete geçme emri verdiğini bildirmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, cuma günü yayımlanan CNN söyleşisinde Türkiye sınırları içinde İsrail'in herhangi bir suikast girişiminin "asla kabul edilemeyeceğini" belirtmişti.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü de kadın 18 bin 800 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 458'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU