Husilerin korsanlığına karşı ABD harekete geçiyor: İran tehdit ediyor, Avrupa ise öfkeli

Durum, Kızıldeniz’in güneyinde Washington ile Tahran arasındaki bir çatışmanın habercisi niteliğinde

Kızıldeniz’in güneyindeki El-Maha kıyısı açıklarında Yemen hükümetine bağlı sahil güvenlik birimleri / Fotoğraf: AFP

Husilerin Kızıldeniz’in güneyinde korsanlık eylemleri her geçen gün artıyor. Bir dizi saldırının ardından Batılı ve Yemenli kaynaklar dün, Husilerin Kızıldeniz’de yeni bir konteyner gemisine yönelik korsan saldırı düzenleyip ele geçirmeye çalıştığını aktardı.

Bu olay, Washington’ın deniz seyrüseferini korumak amacıyla en geniş uluslararası koalisyonu oluşturmak için harekete geçtiği, Avrupa’nın yapılan saldırıları öfkeyle kınadığı ve İran’ın yaklaşmakta olan deniz koalisyonunun kurulmasına karşı uyarılar yaptığı bir zamanda gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, ülkesinin Kızıldeniz’deki gemileri korumak için ‘mümkün olan en geniş deniz koalisyonunu’ kurmak istediğini ve Husilere daha fazla saldırılara müsamaha gösterilmeyeceğine dair ‘ciddi bir sinyal’ göndermeyi planladığını söyledi.

İran medyasına göre İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, kontrol ettiklerini iddia ettiği bölgedeki herhangi bir hareketin ‘olağandışı sorunlarla’ karşılaşacağı tehdidinde bulundu.

Yemenli politikacılar, Husi milislerinin bu hamleleriyle barış süreçlerinden ve maaş ödemelerinden kaçınma ve ülkeyi yeni bir uluslararası krize sürükleme çabasında oldukları görüşünde.

Ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Husilerin sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğini bildirdi. ‘Galaxy Leader’ tankerinin mürettebatının derhal serbest bırakılmasını talep eden HRW, Husilerin, gemilerde askeri varlığa işaret edebilecek herhangi duruma ilişkin kanıt sunmadığına dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU