Canan Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaftancıoğlu'na verdiği cezada indirim uygulamadı

Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 5 ayrı suç isnadıyla 17 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında hakim karşısına çıktı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kaftancıoğlu'na 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi. Karar istinafa götürülebilecek. İstinaf mahkemesi kararı onarsa Kaftancıoğlu hapishaneye girecek.

Mahkeme Kaftancıoğlu hakkında, 5 ayrı suçtan ceza verdi. Mahkemenin kararına göre, Kaftancıoğlu "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama" suçundan 1 yıl 8 ay, ''kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret'' suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan 2 yıl 4 ay, ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'' suçundan 2 yıl 8 ay, ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası olmak üzere toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Hiciv nedeniyle indirim yok

Mahkeme, verdiği cezalarda indirim uygulamadı. İndirim uygulanmamasına gerekçe olarak, mütalaanın açıklandığı 18 Temmuz'daki duruşmadan sonra Nazım Hikmet'in şiirini okuması gösterildi. 

Kaftancıoğlu, 18 Temmuz'da Nazım Hikmet'in Peyami Safa'yı hicvettiği şu dizelerini okumuştu:

Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül,
bir zavallı vesilesin!..
Ben kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim adetim değildir
bir posta tatarına
bir emir kuluna sövmek,
efendisine kızıp
uşağını dövmek!

2012 - 2017 yılları arasında yaptığı Twitter paylaşımları nedeniyle yargılanan Kaftancıoğlu'nun duruşması başlamadan önce yüzlerce kişi Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. 

İmamoğlu da desteğe geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kaftancıoğlu'na destek vermek için Çağlayan'daydı. 

Duruşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, geçen duruşmada sunulan savcılık mütalaasına katıldığını belirtti. 

"Mustafa Kemal'in oturduğu makama hakaret etmem"

Kaftancıoğlu, savunmasına "Size bugün hakikatlerden bahsedeceğim." diyerek başladı. CHP İl Başkanı, "Ben Cumhurbaşkanı'na hakaret etmedim. Bundan sonra da etmem. Kim nasıl çarpıtırsa çarptsın. Ben Mustafa Kemal'in oturmuş olduğu makama hakaret etmem." ifadelerini kullandı.

"Her kim terör örgütü propagandası yapıyorsa Allah belasını versin"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı olmasına atıf yapan Kaftancıoğlu, "Ben AKP Genel Başkanı olan siyasi bir kişiye dönük hicivli eleştiride bulundum. Kamu görevlisine hakaret etmem. Anadolu'da hekimlik yapmış bir kamu görevlisi olarak kamu görevinin ne olduğunu biliyorum. Devleti aşağılamadım. Halkı kin ve nefrete sürüklemedim.  Terör örgütü propagandası yapmadım. Her kim terör örgütü propagandası yapıyorsa Allah belasını versin." diye konuştu.

"İddianame mütalaaya dönüştü"

CHP İl Başkanı, iddianamenin mütalaaya dönüştüğüne de vurgu yaptı. Kaftancıoğlu, "Nerede olursa olsun gördüğüm aksaklıkları tespit ederek dünyayı güzelleştirmeye çalışıyorum." derken, şunları da söyledi:

Hayal edemeyenlerin hayal edenleri cezalandırmaya çalıştığı dönemin sona ereceğine inaniyorum ve ışte tam bu yüzden siyaset yapıyorum.

Duruşma, Kaftancıoğlu'nun avukatlarının savunmalarıyla devam etti. Savunmaların ardından mahkeme heyeti karar için ara verdi. Karar için 15.35'te tekrar duruşma salonuna gelen heyet, Kaftancıoğlu'na şu cezayı verdi:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama suçundan 1 yıl 8 ay, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 2 yıl 4 ay, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçundan 2 yıl 8 ay, terör örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası 

Duruşma başlamadan önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

 

imamoğlu canan kaftancıoğlu1.jpg
Ekrem İmamoğlu ile Canan Kaftancıoğlu duruşma salonu önünde bir araya geldi / Fotoğraf: CHP Basın Birimi

İmamoğlu: Kutuplaşmayı hukuk yoluyla büyütmenin sıkıntısını yaşıyoruz

Ekrem İmamoğlu, duruşma başladıktan sonra adliyeden ayrıldı. İmamoğlu, adliyeden ayrılırken yaptığı kısa açıklamada, şunları söyledi:

Bugün Sayın Kaftancıoğlu’nun, İl Başkan’ımızın, yol arkadaşımın duruşması var. Elbette hukuka uygun olmayan bir seçim sonrası oluşan atmosfer nedeniyle ortaya koyulmuş bir soruşturmanın karşılığını yaşıyoruz. Ülkeyi bu tür ortamlarla germenin ya da insanlar arası kutuplaşmayı bir vesile ile hele hele hukuk yoluyla büyütmenin sıkıntısını yaşıyoruz. Umuyorum yargı mercileri, yargıçlar, hakimler ülkeme bu sıkıntıyı yaşatmaya bir son verir. Çünkü ülkenin normalleşmesini diliyoruz. Ülkenin gerçek sorunlarıyla uğraşılmasını diliyoruz. Canan Kaftancıoğlu’nun, İl Başkan’ımızın, yol arkadaşımızın her zaman yanındayız

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU