Yapay zeka skandalının ardından meşhur derginin CEO'su kovuldu

The Arena Group, Sports Illustrated'in internet sitesinde sahte yapay zeka profilleri olduğu iddialarından birkaç hafta sonra CEO'sunu kovdu

Levinsohn, Sports Illustrated'in yapay zeka skandalından birkaç hafta sonra kovuldu (AP)

Sports Illustrated'in yayıncısı The Arena Group, derginin bir yapay zeka skandalı nedeniyle topa tutulmasından birkaç hafta sonra CEO'su Ross Levinsohn'ı kovdu.

Geçen ay Futurism'in bir haberinde, Sports Illustrated'in yapay zekayla oluşturulan sahte yazar profilleri altında makaleler yayımlamakla suçlanmasının ardından dergi iddialarla sarsılmıştı.

The Arena Group'un yönetim kurulu, Operasyon Başkanı ve İşletme Müdürü Andrew Kraft, Medya Başkanı Rob Barrett ve Kurum Avukatı Julie Fenster gibi şirketteki diğer liderlerle yollarını ayırdıktan bir hafta sonra Levinsohn'ın CEO'luk görevine son verdiklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan açıklamada yapay zeka skandalından bahsedilmedi; bunun yerine kararın "şirketin işleyişindeki verimliliğini artırmak" için alındığı öne sürüldü.

Levinsohn'ın görevini, ününün çoğunu 5-hour Energy isimli içeceği üretmesine borçlu olan Living Essentials'ın CEO'su olan iş insanı Manoj Bhargava devraldı.

Bilim ve teknoloji odaklı yayın organı Futurism'in, dergideki bazı yazar biyografilerinin gerçek kişilerle ilgisi olmadığını bildirmesinin ardından Sports Illustrated'in başı derde girmişti.

Örneğin Drew Oritz, biyografisinde "hayatının büyük bir kısmını açık havada geçirdiğini ve sizi doğanın tehlikelerine düşmekten koruyacak en iyi ürünleri içeren ve bitmek bilmeyen listede size rehberlik etmekten heyecan duyduğunu" söylüyordu.

Bugünlerde Drew'nun kamp yapmadan, yürüyüşe çıkmadan ya da ailesinin çiftliğine gitmeden geçirdiği nerdeyse bir hafta sonu bile yok.

Ancak Sports Illustrated dışında Drew Oritz'in izine rastlanmamıştı.

Hatta Futurism'in haberinde Drew'nun profil fotoğrafının, yapay zekayla üretilen görseller sunan bir internet sitesinde satışa sunulduğu ve bu sitede fotoğrafın "kısa kahverengi saçlı ve mavi gözlü ifadesiz beyaz genç-yetişkin erkek" diye tanımlandığı bulunmuştu.

Drew'nun makalelerinin "uzaylı tarafından yazılmış gibi" geldiğinin iddia edildiği haberde, makalelerin de yapay zekayla üretildiği şüphesi yer alıyordu.

Öte yandan bu iddialara X'te yanıt veren Sports Illustrated, makalelerin yapay zekayla üretildiği iddialarının "doğru olmadığını" belirtmişti.

Açıklamada, derginin ürün incelemeleri ve e-ticaret makaleleri yazması için ortaklık kurduğu üçüncü taraf bir şirket olan AdVon Commerce suçlanmış ve daha sonra bu şirketle ortaklıklarını sona erdirmişlerdi.

Sports Illustrated'in açıklamasında, "AdVon'un bazı e-ticaret makaleleri Arena'nın belirli internet sitelerinde yayımlandı" diye belirtilmişti.

Açıklama şöyle devam etmişti:

AdVon sözkonusu makalelerin tamamının yazımını ve editörlüğünü insanların yaptığına dair bize güvence verdi. AdVon'a göre yazarları, editörleri ve araştırmacıları içerik oluşturup düzenliyor ve tüm içeriklerde hem intihal hem de yapay zeka karşıtı yazılımların kullanılmasını içeren bir politika izliyor.

Öte yandan yazar gizliliğini korumak adına AdVon'un bazı makalelerinde yazarların mahlas veya sahte isim kullandığını öğrendik (şiddetle kınadığımız eylemler) ve iç soruşturmamız devam ederken içeriği kaldırıyoruz.

Futurism'in bulgularıyla ilgili tartışmaya katılarak soluğu X'te alan Sports Illustrated Sendikası da The Arena Group'un yapay zekayla üretilen içerikleri yayımlaması karşısında "dehşete düştüklerini" ifade etmişti.

2019'da Sports Illustrated CEO'su olarak göreve başlayan Levinsohn, 2020'de The Arena Group'un CEO'su olmuştu.

Şubatta şirkette yaşanan yoğun işten çıkarmaların ardından Levinsohn, Sports Illustrated'in yapay zekayı gazeteciliğine dahil etmeye başlayacağını fakat bunun asla gazeteciliğin yerini tamamen almayacağını ima etmişti.

Önceki aylarda Levinsohn "Yapay zeka hiçbir zaman gazeteciliğin, haberciliğin ya da bir hikayenin hazırlanması ve düzeltisinin yerini almayacak olsa da hızla gelişen yapay zeka teknolojileri markalarımız ve ortaklarımıza kurumsal değer yaratabilir" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU