Zara, kefene benzeyen dekorun "yanlış anlaşılmasından" üzüntü duyduğunu belirtti

Filistin'i destekleyen aktivistler boykot çağrısı yaptı ve şirket reklam kampanyasını geri çekti

#Boycott_Zara hashtag'i X sosyal medya platformunun trend hashtaglerden biri haline geldi AFP

Moda markası Zara, 12 Aralık salı günü yaptığı açıklamada, Filistin yanlısı aktivistlerin boykot çağrılarına yol açan beyaz kumaşa sarılmış heykellerin yer aldığı bir reklam kampanyasının neden olduğu 'yanlış anlaşılmadan'üzüntü duyduğunu söyledi.

Söz konusu kampanyanın fotoğrafları markanın tüm hesaplarından silindi.

Sosyal medya kullanıcıları Zara'nın Instagram hesabına, fotoğrafların Gazze Şeridi'nde beyaz kefene sarılmış cesetlerin fotoğraflarına benzediğini belirterek kampanyaya karşı on binlerce yorum bıraktı.

#Boycott_Zara hashtagi X platformunda trend hashtaglerden biri oldu.
 


Duyguları dikkate almıyor 

Zara'nın reklamı, küresel markaların Gazze Şeridi'ndeki savaş nedeniyle hassas durumla başa çıkmada karşılaştığı zorlukları yansıtıyor.

Zara, bazı kişilerin 'duyarsız bir reklam kampanyası' olarak gördüğü bu tür bir adım atan ilk büyük Batılı marka oldu.

Marka, uzuvsuz modellerin de yer aldığı reklam kampanyası fikrinin temmuz ayında tasarlandığını, eylül ayında çatışma başlamadan önce çekildiğini ve tema olarak bir heykeltıraş stüdyosunda tamamlanmamış heykelleri içerdiğini belirtti. 

Zara, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda "Maalesef, bazı müşteriler artık silinmiş olan bu görsellerden rahatsız oldu ve bunları, amaçlanandan çok uzak bir şey olarak gördü" ifadelerine yer verdi.

Paylaşımda, temanın 'el yapımı kıyafetleri yalnızca sanatsal bağlamda göstermek amacıyla' kullanıldığını belirterek "Bu yanlış anlaşılmadan üzüntü duyuyoruz ve herkese olan derin saygımızı bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerine yer verdi. 


Fotoğraflar tüm platformlardan silindi

Zara'nın Instagram sayfasından kampanyaya ilişkin 6 gönderi silindi. Zara'nın ana şirketi Inditex, görsellerin tüm platformlardan silindiğini bildirdi.

Zara, Atelier koleksiyonunun fotoğraf çekimlerini pazartesi günü web sitesinden ve uygulamasından kaldırdı. 

Altı ceketten oluşan Atelier koleksiyonu şirketin en pahalı giyim koleksiyonlarından biri ve kolları örme yünlü gri ceketin fiyatı 229 dolara, deri ceketin fiyatı ise 799 dolara ulaşıyor. Ceketler şu anda Zara internet sitesinde indirimli fiyatlarla satılıyor.

Inditex'in mali yılın ilk 9 ayına ilişkin sonuçlarını yakı zamanda açıklaması planlanıyor.

Analistler, Avrupa'daki mevsimsel normallerinin dışında olan sıcak havalar nedeniyle üçüncü çeyrekte satışların hafif azalmış olmasını bekliyor.

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU