Erken öttüğü için mahkemeye verilen horoz davayı kazandı

"Maurice bugün bu savaşı tüm Fransa için kazandı"

Gürültü kirliliği yarattığı iddiasıyla mahkemeye verilen horoz Maurice’in sahibi Corinne Fesseau suçlamayı reddetti (Reuters)

Hakkında açılan davayı kazanarak sabahın erken saatlerinde ötme hakkını kaptırmayan horoz, kırsal Fransa için beklenmedik bir kahraman haline geldi.

4 yaşındaki horoz Maurice, Fransa’nın Atlantik kıyısındaki ada Oléron’da yaşayan öfkeli komşuları tarafından dava edildi. 

Limoges şehrinde yaşayan 60’lı yaşlarının sonundaki emekli bir çift, adada ikinci evlerini aldı. Çift, yan evdeki horozun sabahın erken saatlerinde öterek onları uyandırmasından hoşnutsuz olunca mahkemeye başvurdu.

Avukatları Vincent Huberdeau çiftin “tatile geldiklerinde sadece biraz huzur ve sessizlik istediğini” söyledi.

Maurice'in davası, son zamanlarda inek ve kilise çanı gibi geleneksel sesleri içeren yaşam tarzına mahkeme kararlarıyla meydan okunan kırsal Fransa’nın ilgisini çekti.

 

 

Horozun sahibi ve 35 yıldır Oléron’da yaşayan yine 60’lı yaşlarındaki Corinne Fesseau, “Maurice bugün bu savaşı tüm Fransa için kazandı. Kırsalın tüm seslerini koruyabilmek için bir Maurice yasamız neden olmasın?" dedi. 

Horoz davası, şehir dışındaki hayata iyice uyum sağlamadan kırsal yazlık ev alan şehirli sakinlerin Fransa'da on yıllardır devam eden gerilimini gözler önüne serdi.

Çiftin avukatı duruşma sırasında Maurice’in ötüşünün “gürültü kirliliği” yarattığını iddia ederek, “Horoz, köpek, korna, müzik hepsi gürültü sorunu” diye konuştu.

Fesseau’nun avukatı Julien Papineau ise, Maurice’in ötüşünün rahatsız edici olduğunun kanıtlanamadığını söyledi.

Emekli çifte, tazminat olarak Fesseau’ya ödemesi için bin euro (yaklaşık 6 bin 300 TL) para cezası verildi.

Yaz aylarında nüfusu artan şehrin Belediye Başkanı Christophe Sueur da, köyünün kırsal geleneklerini korumak amacıyla davada horozu destekledi.

AFP’ye konuşan Sueur, “Bu hoşgörüsüzlüğün doruk noktası! Yerel gelenekleri kabul etmeniz gerekiyor” diye belirtti.

Sueuer “kırsal bölgelerle bağlantılı yaşam biçimlerini, özellikle de çiftlik hayvanlarının varlığıyla ilgili olanları” korumak için bir kararname bile çıkarmıştı.

Fransa’da yaklaşmakta olan öteki davalarda, Coco adındaki bir diğer horoza yönelik gürültü şikayeti ve ördeklerin ve kazların çok yüksek sesle vaklaması görülecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU