İsrail Savunma Bakanı Gallant: "Hamas'ın 'yenilmez' tugayları çöküşün eşiğinde"

Gazze'deki çatışmalar Cibaliye ve Şucaiyye'de yoğunlaştı

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 18 bini aştı (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye ve Şucaiyye mahallelerindeki Hamas tugaylarının çöküşün eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen Gallant, "Cibaliye ve Şucaiyye'de bir zamanlar yenilmez olarak görülen, bizimle savaşmak için yıllar boyunca hazırlanan Hamas tugaylarını tamamen kuşatma altına aldık. Dağıtılmak üzereler" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son günlerde yüzlerce Hamas militanının teslim bayrağını çektiğini öne süren Gallant, bu durumun örgüt içinde neler yaşandığının işareti olduğunu söyledi.

Gallant, "Teslim olan canını kurtarır" ifadeleriyle militanları silah bırakmaya çağırırken, yakalanan kişilerin sorgularında "çok ilginç şeyler anlattığını" iddia etti.

İsrail ordusu ve iç istihbarat servisi Şin Bet'ten dün yapılan açıklamada son bir ayda 500'den fazla militanın yakalandığı ifade edildi. Ortak açıklamada, teslim alınanlardan 140'ının ateşkesin sona erdiği 1 Aralık'tan sonra yakalandığı belirtildi.

İsrail ordusu yakalanan kişilerden bazılarının sivil binalarda saklanırken yakalandığını öne sürdü.

Açıklamada şu ana kadar 350 Hamas ve 120 İslami Cihad militanının ele geçirildiğini ve sorgularının askeri istihbarat tarafından yürütüldüğü belirtildi.

İsrail ordusunun pazartesi günü yayımladığı fotoğrafta yakalanan kişilerin tamamen giyinik olması dikkat çekti. İsrailli yetkililerin daha önce esir alınanların iç çamaşırlarına kadar soyulduğu görüntüleri yayımlaması tepkiyle karşılanmıştı.


Gazze'nin merkezi ve güneyi yoğun şekilde bombalanıyor

İsrail savaş uçakları, tanklar ve savaş gemileri, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki bölgelere yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta ve güney bölgelerinde Deyr el-Belah şehri, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nın batısındaki Ez-Zevayide bölgesi ve Han Yunus şehrine yönelik hava ve topçu bombardımanını sıklaştırdı.

İsrail ordusunun bölgeye saldırılarında birçok bina yerle bir edilirken, saldırılar onlarca Filistinlinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanıyor.

Bazı evler tamamen yıkılırken, Sivil Savunma ekipleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu cesetleri çıkarmak ve yaralıları kurtarmak için uzun saatler çalışıyor.

İsrail güçleri, sadece karadan ve havadan değil, bölgeyi aynı zamanda denizden de hedef alıyor.

İsrail savaş gemileri, dün Deyr el-Belah kentinin kıyılarını yoğun bir şekilde bombaladı. Savaş gemilerinin bölgede hangi hedefleri vurduğuna ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 7 bin 729'u çocuk, 5 bin 153'ü de kadın 18 bin 205 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 434'ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU