Osman Kavala 2019 Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü’nün sahibi oldu

Kavala: Şahsım adına ne kadar önemli bir moral desteği olduğunu anlatamam.

Fotoğraf: Twitter

Avrupa Arkeologlar Derneği'nin (EAA) Avrupa Arkeolojik Miras Ödülü bu yıl Osman Kavala’ya verildi. Gezi davasında yargılanan ve 674 gündür cezaevinde olan Osman Kavala'ya ödülün Türkiye'de risk altındaki kültürel mirasın korunmasına yönelik çabalarından dolayı verildiği açıklandı.

Agos gazetesinin haberine göre, Kavala'nın ödüle değer bulunduğu İsviçre'nin Bern kentinde düzelenen EAA'nın 25'inci yıllık toplantısının açılış töreninde açıklandı.

Miras Ödülü Komite Başkanı Dr. Franco Nicolis "Ödül sahipleri bize kültürel mirasın yönetim politikaları, turizm ve bölgesel kalkınma üzerinde ne tür etkileri olabileceğinden öte, zor koşullar altında yaşayanlar veya azınlıklar üzerinde ne tür etkileri olabileceğini de gösterdiler" dedi.

Kavala’dan mesaj: Moral desteği oldu

Törende Osman Kavala’nın şu mesajı okundu:

2019 Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü’ne layık görülmek benim için büyük bir onur oldu. Bu kararın 22 aydır cezaevinde bulunan ve hangi faaliyetlerinden dolayı bu duruma maruz kaldığını açıklayamayan şahsım adına ne kadar önemli bir moral desteği olduğunu anlatamam.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ermeniler bu topraklardan kopartıldıkları 1915 yılında hikâyeler dinleyicisiz kaldı"

Ülkemizin doğusunda Ermeni topluluklar tarafından yaratılmış eserler yüzyıllar boyunca kesintiye uğramadan canlı bir şekilde devam etmiş bir kültürün hikâyesini anlatıyor. Ermenilerin bu topraklardan kopartıldıkları 1915 yılından sonra bu hikâyeler dinleyicisiz kalmış, susturulmuş, bir kısmı tahrip edilmiş. Şükür ki son yıllarda Ani'deki koruma çalışmalarının da gösterdiği gibi bu büyük yıkımdan kurtulmuş olan eserlerin korunması için adımlar atıldı. 

Ani'nin istisnai bir özelliği var. Bu antik şehir yüzyıllar önce terk edilmiş ve insansız kalmış olduğu için orada Ermeni mimarisinin şaheserleriyle tabiat arasında benzersiz bir harmoni oluşmuş. Bu sayede Ani çağlar üstü nitelikte olan bir hakikati bize çarpıcı biçimde anlatır: İnsanlık için kalıcı değerler, savaşlarla, ölerek ve öldürerek kazanılanlar değil, sonraki kuşakların duygu ve düşünce dünyasını etkileyen sanat eserleridir.

Son yıllarda Ani'de başlatılan koruma çalışmalarıyla bazı eserlerin korunması için adımlar atıldığına dikkati çeken Osman Kavala, "Anadolu Kültür olarak Ani'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan koruma çalışmalarına da katkıda bulunmak için uluslararası uzmanlarla ve uzman kuruluşlarla işbirliklerini kolaylaştırmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

Osman Kavala’nın yürüttüğü faaliyetler sayesinde, Ermeni kültürel mirasına ait Ortaçağ dönemi yapılarının korunması için ortak çalışma yapılmıştı. Bu çalışmalar sayesinde Ani Harabeleri 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştı.

Dünyanın dört bir tarafında 70 farklı ülkede en az 2 bin 500 üyesi bulunan Avrupa Arkeologlar Birliği (EAA) kültürel mirası korumayı hedefliyor.

Osman Kavala 19 Ekim 2017'de gözaltına alındı. 1 Kasım 2017'de, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı. Gezi Parkı eylemlerinin finansörü olmakla suçlanan Kavala, 22 aydır tutuklu yargılanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU