Bağdadi'nin kuzeninden itiraflar: Hasta ve yaşlanmıştı, örgüt içinde ona darbe yapmak isteyenler vardı

Mahkemede konuşan IŞİD lideri Bağdadi'nin amcasının oğlu, "Bağdadi'de halsizlik ve yaşlanma belirtileri göstermeye başlamıştı" dedi

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi, son olarak örgütün nisan ayında yayınladığı bir propaganda videosunda görülmüştü / Fotoğraf: AFP

Bağdadi'nin kuzeni Rabah Ali İbrahim Ali el-Bedri, Irak basınında yer alan itiraflarında, IŞİD terör örgütü içerisindeki görüş ayrılıkları olduğunu belirterek, örgüt lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin sağlık durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Irak Haber Ajansı'na (INA) göre Irak Yüksek Yargı Konseyi, Bağdadi'nin kuzeni Rabah Ali İbrahim Ali el-Bedri’nin bazı itiraflarda bulunduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajansta yer alan haberde, Rabah Ali’nin mahkeme önünde yaptığı itiraflarda, "Bağdadi’ye yakındım. Birlikte büyüdük ve 1980'lerin sonunda Bağdat'a doktora okumak için gittiğinde ayrıldık, ancak bu süre zarfında zaman zaman görüştük" dediği bilgisi yer aldı.

“Bağdadi ile buluşma girişimlerimiz kardeşi tarafından engellendi"

Rabah Ali, Bağdadi ile buluşma girişimleri hakkında ise, “Birçok uyarı aldık. Bağdadi buluşma girişimlerimiz kişisel korumasından sorumlu erkek kardeşi tarafından engellendi” dedi.

Bağdadi’nin kuzeni Rabah Ali, itiraflarına şu sözlerle devam etti:

Bir gün Şifa bölgesindeyken, Bağdadi’nin kardeşi ve kişisel koruması olan terörist Ahmed, yanında tanımadığım bir kişi ile birlikte bana geldi. Bana ‘Ebu Hacer’ diye seslenerek, onunla gizli bir yere gitmemi istedi. Kia markalı bir kamyonete bindik ve gözlerimi bağladılar. Nereye gittiğimizi veya hangi yoldan geçtiğimizi göremedim. Gözlerimi açtığımda kuzenim Bağdadi’yi karşımda görünce çok şaşırdım.


Rabah Ali itiraflarını şöyle sürdürdü:

Bağdadi 150 metrekareden fazla olmayan basit ve küçük bir evde yaşadı. Yanında başka biri daha kalıyordu. Bana içinde bulunduğum durum ve ailemiz hakkında sorular sormaya başladı.

Örgütü sarsmaya başlayan görüş ayrılıklarının yanı sıra çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle düşmanlığa maruz kalmamaları için aileleri güvenli bir yere taşımamı istedi.

Ona, ortadan kaybolduğu veya sahada ortaya çıkışını geciktirdiği için örgütte keskin anlaşmazlıklar yaşandığını söyledim.

Hatta bir gün biz camideyken Tunuslu biri geldi ve yüksek sesle, ‘Halife yok mu? Halife nerede’ diye sordu.


Kuzen Rabah Ali’nin itiraflarına göre Bağdadi, kendilerine karşı çalışan insanlar tarafından zor durumda bırakıldıklarını ona söyledi.

Rabah Ali, "Olan her şeyin farkındaydı. Bu fikir ayrılıkları, yabancı ve Arap teröristlerin önderlik ettiği bir darbeye dönüşene kadar yoğunlaştı" dedi.

Halife olmadığını iddia ederek, örgüt saflarında fikir ayrılıklarını en fazla artıran grubun Tunuslular olduğunu kaydeden Rabah Ali, itiraflarında Bağdadi’nin sağlık durumuna da değindi.

Rabah Ali, "Bağdadi, yorgunluk, halsizlik ile birlikte yaşlanma belirtileri göstermeye başlamıştı. Suriye’deki Ebu Kemal şehrinde sol kulağından olduğu bir ameliyat nedeniyle ağrıları vardı. Bağdadi, Suriye’deki Şifa bölgesine uzak değildi. Beni yanına götürdüklerinde yanına varmamız 10 veya 15 dakika sürdü. Bu da, bulunduğu yerin çok uzakta olmadığını veya en azından alanın dışında olmadığını gösteriyor" şeklinde itiraflarda bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU