Atatürk'ün Florya sahilindeki görüntüleri renklendirildi

Instagram'daki "Ataturkcolored" hesabı Mustafa Kemal Atatürk'ün Florya sahili görüntülerinin renkli versiyonunu yayınladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ait görüntüler yapay zeka teknolojisiyle renklendirildi.

Video, kısa sürede binlerce kişi tarafından izlendi ve paylaşıldı.

Videoda Atatürk, Florya'da Deniz Köşkü'nde çok sevdiği manevi kızı Ülkü ile birlikte sahilde ve denize girerken görülüyor.

 

 

Florya Atatürk Deniz Köşkü'nde kaydedilen Mustafa Kemal Atatürk'ün görüntüleri, ileri tekniklerle renklendirildi. 

Florya, Atatürk için yazlık bir dinlenme merkeziydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buradaki köşk İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında açılan proje yarışmasını kazanan mimar Seyfi Arkan’a yaptırılmış, yazlık bir konut olarak deniz tabanına çakılan sütunlar üzerine yapılıp karaya bir köprüyle bağlanmıştı.

1935 yılı 14 Ağustos tarihinde kullanıma açılan köşkte Mustafa Kemal Atatürk, 1936 yılının Haziran ve Temmuz aylarında burada yaşamış, siyasî ve bilimsel toplantılar için köşkü özellikle kullanmış, aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson’un da bulunduğu devlet konuklarını burada ağırlamıştı.

Atatürk köşkü son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanmıştı.

Köşk,16 Eylül 1988'de Milli Saraylar'a devredilmişti.

 

 

Dönemin gözde dergilerinden “Hafta”, Atatürk’ün Florya’da mayoyla çekilmiş fotoğraflarına kapağında yer verdiğinde plajın ünü iyice zirveye çıkmıştı.

Kimi tarihçiler Florya’da güneşlenip denize giren ilk topluluğunEkim Devrimi sonrası ülkelerini terk edip İstanbul’a sığınan Beyaz Ruslar ile I. Dünya Savaşı sonrası işgal için şehirde bulunan İngiliz askerleri olduğunu söylüyor. 

Eskiden “Fülürye” olarak bilinen semtin Rus şivesinin etkisiyle zaman içinde Florya'ya döndüğü öne sürülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU