Hariri: BM Özel Temsilcisi, Suriye anayasa komisyonunu görüşmek için Türkiye'ye gidecek

Hariri, "Suriye anayasa komisyonunun kurulmasında yüzde 95 anlaşma sağlandı. Ancak en büyük problem anayasal içerik görüşmesi olacak" açıklamasında bulundu

Suriye Müzakere Heyeti Başkanı Nasr el-Hariri / Fotoğraf: SyriaTV

Suriye Müzakere Heyeti Başkanı Nasr el-Hariri, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Suriye anayasa komisyonuyla ilgili son dokunuşları yapmak üzere Tahran ve Ankara gezisine çıktığını söyledi.

Hariri, komisyonu bu ayın 20’sinde düzenlenecek BM Genel Kurul toplantısı ve Cenevre müzakerelerinden önce kurmak için çabaladıklarını belirtti.

Suriye anayasa komisyonun kuruluş süreciyle ilgili Şarku’l Avsat’a özel açıklamalarda bulunan Hariri, "Şu an 6 isim ve usul kuralları meselesiyle ilgili anlaşmazlıkların giderilmesi yönünde görüşmeler var. Anayasa komisyonunun kurulmasında yüzde 95’in üzerinde uzlaşı sağlandı. Ancak bu, her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Zira en büyük problem anayasal içerik görüşmesidir" ifadelerini kullandı.

"BM Temsilcisi Türkiye'ye gidecek"

Hariri, "BM ve muhalefetten bazı isimlere yönelik itirazlar var. Geçtiğimiz süreçte bu sorunun aşılması için girişimler oldu. BM Temsilcisi (Pedersen) dün İran’daydı. Akabinde Ankara’yı ziyaret edecek. Bu sorunun çözümü ve isimler üzerinde uzlaşı sağlamak için Müzakere Heyeti ve rejimle de görüşmeler olacak" dedi.

"6 isim konusunda kriterlerimiz açık: Tarafsız, dengeli ve kapsayıcı olmalı. Bu, aynı zamanda BM’nin de kriterleri" diyen Hariri, komisyonun üçüncü grubu olan sivil toplum kontenjanındaki 6 ismin rejim ve muhalefet cenahından değil Suriye halkı bileşenlerinden olması gerektiğini ifade etti.

Suriye rejiminin komisyonun temeli olan usul kurallarına ilişkin birtakım çekinceleri olduğunu söyleyen Hariri, rejimin mevcut anayasada değişiklik yapılması dışındaki görüşmeleri istemediğini ancak bunun muhalefet tarafından reddedildiğini belirtti. Hariri, bu noktada ülke için yeni anayasa taslağının hazırlanmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına dikkati çekti.

Hariri, halihazırda anayasa komisyonunun kurulması için gösterilen aralıksız çabalara işaret ederek,  komisyonunun çoğu noktası üzerinde uzlaşıya vardıklarını, 20 Eylül’de düzenlenecek BM Genel Kurul toplantısı öncesinde komisyonun kuruluşunu tamamlamayı umduklarını kaydetti.

“Tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz”

Hariri, “Anayasa komisyonu bu kriterlere göre oluşturulursa, siyasi süreçte önemli bir ilerleme olarak kabul edilir. Bu sürecin başarılı olabilmesi ve iki tarafın da çözüme ulaşabilmesi için ortaya siyasi irade koymaları gerekir. Fakat bu irade 9 yıllık savaş süresince rejim tarafından gösterilmedi. BMGK'nın anayasa komisyonuna ilişkin kararlarıyla uyumlu mantıklı kriterlerin uygulanmasını güvence altına almak için tüm bu taraflarla birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

Rejim dahil tüm tarafların komisyonun en kısa zamanda kurulmasını talep ettiğini belirten Hariri, Rusya, AB, ABD ve Türkiye'den Arap ülkelerine kadar hepsinin bugün bu adımın ve sonraki adımların tamamlanması için çalıştıklarını ayrıca siyasi sürecin hızlandırılmasını istediklerini ifade etti.

Hariri, rejimin BMGK kararlarına aykırı olarak mevcut anayasa üzerinde yasa değişikliklerinin başlatılması yoluyla bu siyasi çalışmayı karartmaya çalıştığına dikkati çekerek, rejimin bazen usule ilişkin kurallar, bazen isimlerle ve bazen de denetim konularında reddedici bir tavır benimsediğini söyledi.

Suriye Müzakere Heyeti Başkanı Hariri, rejimin her seferinde komisyonun kuruluşunu önlemek ve siyasi süreçte kaydedilen ilerlemeleri yavaşlatmak için gerekçeler öne sürdüğünü sözlerine ekledi.

Anayasa değişikliğini öngören yasa taslağının Şam’daki parlamentoda görüşüldüğünü söyleyen Hariri, Suriye halkı tarafından seçilmeyen vekillerin bulunduğu parlamentonun Suriye halkını temsil etmediğini ve bu değişiklikleri kabul etmenin doğru olmadığını ayrıca bu durumun BMGK kararına da aykırı olduğunu vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU