100'ünü devirenleri inceleyen araştırmacı, en sağlıklı kahvaltıyı açıkladı

Faydaları saymakla bitmiyor

Düzenli kahvaltı, kişinin gün içinde daha enerjik ve iyi hissetmesini sağlayabilir (Pixabay)

20 yıl boyunca 100 yaşını gören insanların beslenme alışkanlıklarını inceleyen uzun yaşam araştırmacısı Dan Buettner, en sağlıklı kahvaltı çeşidini açıkladı.

Ödüllü gazeteci Buettner'a göre Kosta Rika kahvaltısı, uzun yaşamın anahtarı olabilir. 

Enerji veriyor, kiloyu koruyor

Kahvaltı, günün en önemli öğünlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çok sayıda bilimsel araştırma da kişinin gün boyu ihtiyacı olan enerjiyi sağlaması için bu öğünün önemine dikkat çekiyor. 

Günlük kalsiyum ve lif alımının çoğunun karşılanabileceği kahvaltı, aynı zamanda dikkati toplamaya da fayda sağlıyor.

Bununla birlikte kahvaltının, kişinin ideal kilosunu korumada da yardımcı olduğu biliniyor. 

Rush Üniversitesi'nden Christy C. Tangney, "Araştırmalarda, kahvaltıyı atlayan kişilerin gün içinde biraz daha az kalori almasına rağmen, vücut kitle indeksinin (BMI) daha yüksek çıktığı ortaya kondu" dedi.

Tam tahıllı, bol proteinli kahvaltı

Buettner, 2 Aralık'ta CNBC'de yayımlanan, "100 yaşındaki insanların yediklerini incelemek için 20 yılımı harcadım ve bu dünyanın en sağlıklı kahvaltısı" başlıklı yazısında Kosta Rika mutfağını işaret etti.

Siyah fasulye, pirinç, soğan, kırmızı biber, mısır gibi besinlerle birlikte tüketilen mısır tortillasının sağlık açısından çok faydası olduğunu ifade eden Buettner, şunları söyledi: 

Mısır tortillası, tam tahıllı, düşük glisemik kompleks karbonhidratlar alınabilecek mükemmel bir kaynak.

Mısır tortillası, Kosta Rika'da ekmek yerine tüketiliyor. Buettner, odun ateşinde pişirilen bu ekmeğin içindeki yüksek B vitaminine dikkat çekiyor. 

Öte yandan tortillanın siyah fasulye gibi eşlikçilerinin antioksidan deposu olduğunu belirten Buettner, "Siyah fasulye bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur, kan basıncını düşürür. İnsülin seviyesini düzenler, potasyum ve B vitamini açısından zengindir" dedi.

Pirinç ve siyah fasulyenin birlikte tüketildiği takdirde çok faydalı olduğunu belirten Buettner, Kosta Rika mutfağına dair çeşitli tarifler vermeyi de ihmal etmedi. 

Öte yandan Buettner'ın yeni belgeseli 100 Yıl Yaşamak: Mavi Bölgelerin Sırları (Live to 100: Secrets of the Blue Zones) 16 Ağustos'ta Netflix'te yayımlandı.

Yazar, dünyadaki en yüksek yaşam beklentisine sahip olan ve 100 yaşına ulaşmayı başaranların oranlarının daha yüksek olduğu yerlere Mavi Bölge adını veriyor.

Belgeselde, 5 Mavi Bölge'ye seyahat eden Buettner, burada yaşayanların mutlu ve uzun bir ömür geçirmesinin ardındaki sırlara ışık tutmaya çalışıyor.

Damak tadınıza göre sağlıklı kahvaltı mümkün

Kosta Rika mutfağı, herkesin damak tadına hitap etmeyebilir. Fakat her zevke göre sağlıklı bir kahvaltı tabağı yapmak mümkün. 

Uzmanlar, beyaz yerine tam tahıllı ekmek tüketmeyi öneriyor.

Bununla birlikte yulaf, yumurta, peynir, yoğurt, zeytinyağı, yeşillik, domates, salatalık, meyve gibi faydalı besinlerin kararında tüketilmesinin kişinin sağlığına olumlu etki edebileceğinin altı çiziliyor.


Independent Türkçe, CNBC, Deseret News

DAHA FAZLA HABER OKU