Birleşik Krallık'taki hapishane sorununa çözüm: "Yabancılar daha az yatacak"

The Independent, aşırı kalabalık hapishane krizini defalarca vurgulamış, mahkumların günde 23 saate kadar hücrede sıkışıp kaldığını ve yetkililerin yer açmak için mahkumları erken tahliye etmeyi düşündüğünü belirtmişti

(Reuters)

Aşırı kalabalık hapishaneler krizini hafifletmeye yönelik bir tasarı kapsamında yabancı mahkumların Britanyalı mahkumlardan daha kısa süre hapis yatabileceği iddia edildi.

İddiaya göre, Birleşik Krallık yurttaşı olmayanların Birleşik Krallık'taki hapishanelerden çıkarılabilecekleri ve aynı cezaya çarptırılmış bir İngiliz mahkuma kıyasla bir buçuk yıla kadar daha erken ülkelerine gönderilebilecekler bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Daily Telegraph'ın haberine göre bu değişiklikler, bir Britanyalı ve bir Polonyalının aynı suçtan hüküm giymesi halinde, Polonyalının Britanyalıdan 18 ay önce serbest bırakılıp Polonya'ya geri gönderilebileceği anlamına geliyor.

Bu durumda kişinin Polonya'da hapis yatması gerekmeyecek ancak Birleşik Krallık'a geri dönmesi yasaklanacak.

Lord Kamarası'ndan önde gelen bir komite ve Britanya'nın üst düzey yargıçlarından biri, söz konusu planları eleştirdi ve bunların, yabancı suçluların Birleşik Krallık’ta suç işlemekten "caydıran etkenleri azaltma" riski taşıdığını söyledi.

Önceden İngiltere ve Galler Başyargıçlığı yapmış olan, komite üyesi Cwmgiedd Lordu Thomas, The Telegraph'a şöyle dedi:

Bu politika, Birleşik Krallık yurttaşlarının hapishaneye gönderilmeye devam edebilmesini sağlamak için yabancı uyruklu suçluların cezalarının azaltılması olarak görülebilir.

Ayrıca bu politika, denizaşırı ülke yurttaşlarını suç işlemekten caydıran etkenleri azaltarak ceza adaleti sistemine olan güvene zarar verme riski taşıyor.

Komite ayrıca hükümetin kaç yabancı uyruklunun erken tahliye edileceğini ve kaç hapishane alanında yer açılacağını hesaplayamamasını da eleştirdi.

Mahkumlar bir yıla kadar erken tahliye hakkına daha önce sahipti ve Adalet Bakanlığı bu sürenin 18 aya uzatılmasının 300 mahkumu daha etkileyeceğine inanıyor.

Geri gönderilmek üzere belirlenenler arasında öğretmen Sabina Nessa'nın katili olan ve en az 36 yıl hapis cezasına çarptırılan Koci Selamaj de bulunuyor.

The Independent, Britanya'daki hapishanelerin karşı karşıya olduğu aşırı kalabalıklaşma krizinin defalarca altını çizmiş ve mahkumların günde 23 saate kadar hücrelerde tıkış tıkış kaldığını belirtmişti.

Gazetenin kısa bir süre önce yayımladığı haber, sistemin kırılma noktasına ulaşması nedeniyle suçluların hapisten erken tahliye edilebileceğini ya da hapis cezalarından muaf tutulabileceğini ortaya koydu.

Adalet Bakanı Alex Chalk da ekimdeki Muhafazakar Parti konferansında aşırı kalabalıklaşma krizini hafifletmek amacıyla suçluları yurtdışına gönderme sözü vermişti.

Ancak hükümetin bu fikre ilişkin kendi değerlendirmesi, bunun en az 200 milyon sterline (yaklaşık 7 milyar TL) mal olacağını ve 2026'ya kadar gerçekleşmeyeceğini gösterdi.

Sınır dışı etme planları hakkında yorum yapan Chalk şunları söyledi:

Yabancı uyruklu suçluların cezalandırılması doğru bir şey ancak bazılarını sınır dışı edebilecekken hapiste tutarak, vergi mükelleflerine yılda 47 bin sterline (yaklaşık 1 milyon TL) mal etmek doğru olamaz.

Yabancı uyrukluların yasalara uyan halka büyük masraflar çıkararak hapishanelerimizde yer kaplamasına izin vermek yerine, onları ülkeden çıkarmak ve bir daha geri dönmemelerini sağlamak için harekete geçeceğiz.

Düşünülen diğer planlar arasında 12 ayın altındaki cezaların hapishane yerine toplum içinde gerçekleştirilmesi ve 18 günlük erken tahliye tasarısı yer alıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU