Eski Ukrayna lideri Poroşenko'nun ülkeden ayrılması engellendi

Poroşenko cuma günü sınırdan çevrildi

Poroşenko, 2014-2019'da Ukrayna Devlet Başkanı olarak görev yapmıştı (AP)

Ukrayna güvenlik servisi, eski devlet başkanı Petro Poroşenko'nun ülkeden ayrılmasına izin vermedi.

Cuma günü sınırdan geri çevrilen Poroşenko'ya ülkeden çıkış izni verilmemesine gerekçe olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la yapmayı planladığı görüşme gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yurtdışında bir dizi üst düzey görüşme yapmayı planladığını söyleyen Poroşenko, ülkeden çıkamaması nedeniyle ziyaretlerini iptal ettiğini açıkladı.

Cumartesi günü konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Ukrayna istihbarat servisi SBU, "Ukrayna karşıtı" Viktor Orban'la yapılacak bir görüşmenin Moskova tarafından kullanılabileceğini savundu.

Ukrayna'daki sıkıyönetim yasasına göre 18 ila 60 yaşındaki erkeklerin ülkeden ayrılması yasak. Ancak 58 yaşındaki eski Ukrayna lideri, Macaristan ve Polonya'ya düzenleyeceği ziyaretler için meclisten özel izin almıştı.

Poroşenko düzenleyeceği gezi sırasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve Polonya Parlamentosu'nu ziyaret etmeyi planladığını açıklamıştı. Orban'la görüşme konusundaysa Poroşenko cephesinden henüz bir açıklama gelmedi.

Eski Ukrayna lideri sınırdan çevrilmesini, "ülkenin birliğine yapılan bir saldırı" olarak niteledi.


Macaristan'da hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda Macar hükümetinin Zelenski'nin iç siyasi mücadelelerinde bir rol oynamak istemediğini söyledi.

Petro Poroşenko geçen yıl mayısta, Litvanya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi toplantısına katılmak istemiş ancak yine ülkeden çıkışına izin verilmemişti. 

2019'da seçimleri Volodimir Zelenski'ye kaybeden Poroşenko hakkında ihanet ve yolsuzluk suçlamalarıyla davalar açılmıştı.

Birleşik Krallık: Rusya, asker eşlerine ödeme yapıyor

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Rus yetkililerin cephedeki askerlerin eşlerine gösterilere katılmamaları için ödeme yaptığı iddia edildi.

Açıklamada, Rus yetkililerin asker eşlerine ödeme yapma kararının geçen hafta, uzun süredir cephede görev yapan askerlerin eşlerinin düzenlediği gösterilerin ardından geldiği öne sürüldü.

27 Kasım'da asker eşlerinin oluşturduğu çevrimiçi bir grup, eşlerinin uzun süredir cephede oluşunu "sonsuz seferberlik" olarak nitelemiş ve buna karşı bir manifesto yayımlamıştı.


Independent Türkçe, Arab News, Kyiv Post, Guardian 

DAHA FAZLA HABER OKU