İndirimli montun içinden Çinli mahkumun kimliği çıktı

"Böyle bir şirketten bunu beklemezdim"

Çin, Birleşmiş Milletler'e bağlu Uluslararası Çalışma Örgütü'nün zorla çalıştırmayı yasaklayan sözleşmesini geçen yıl nisanda onaylamıştı (Unsplash)

Birleşik Krallık'ta (BK) giyim markası Regatta'nın mağazasından alınan montun içinden, zorla çalıştırıldığı iddia edilen bir Çinli mahkuma ait kimlik kartı çıktı.

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'ın haberinde, montun Derbyshire bölgesindeki Regatta mağazasından 22 Kasım'da satın alındığı belirtildi.

Adının paylaşılmasını istemeyen kadın müşteri, Kara Cuma (Black Friday) indiriminden aldığı montun sağ kolunda bir cisim fark edince kumaşı kestiğini ve içinden çıkan kimlik kartının fotoğrafını çekip internetten firmaya gönderdiğini söyledi.

Müşteri hizmetlerindeki görevliyse "Vay canına, ilk kez böyle bir şey oluyor" dedikten sonra kadından kartı çöpe atmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak müşteri, daha sonra firmanın kendisinden montla kimlik kartını geri göndermesini istediğini belirtti. Firma, bunun karşılığında müşteriye yeni mont vermeyi de teklif etti. Kadın, şirketin teklifini reddettiğini ve kimliği çöpten almasına rağmen göndermediğini belirtti. 

Haberde, 2022'de basılan kimliğin muhafaza kabında "Adalet Bakanlığı Hapishaneler Yönetimi tarafından üretilmiştir" yazdığı aktarıldı. Montun Çin'de üretildiği ancak şirketin internet sitesindeki bilgilerde üretim yerinin Myanmar olarak gösterildiği de bildirildi. 

Guardian, güvenlik gerekçesiyle kimlikteki bilgileri ve hapishanenin adını paylaşmadı. Haberde, hapishanenin yer aldığı eyalette çalıştırılan mahkumlara saatlik 1 ila 1,5 yuan (4 ila 6 TL) ödendiği aktarıldı.  
 

ezgif-4-7ffd8ce25a.jpg
Montun içinden kimlik dışında herhangi bir not çıkmadığı aktarıldı (Guardian)


Regatta'dan yapılan açıklamada, kimliğin sahibinin Çin'deki bir fabrikada mart ila haziranda sözleşmeli olarak çalıştığı, söz konusu montun da bu tarihler arasında üretildiği belirtildi. Üretimi tamamlanan montun, işçi fabrikadan ayrıldıktan bir ay sonra temmuzda BK'ye gönderildiği ifade edildi.

Firma, hem şirketten müfettişlerin hem de bağımsız bir gözlemcinin fabrikaya giderek inceleme yaptığını ve işçinin zorla çalıştırıldığını gösteren bulgular tespit edilmediğini öne sürdü. 

Fabrikada hapishanelerden gönderilerek zorla çalıştırılan işçilerin yer almadığı savuulurken, kimliğin montun içine nasıl yerleştirildiğine dair incelemelerin sürdüğü ifade edildi.

Müşteriyse olaydan rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Regatta gibi bir şirketten bunu beklemezdim. Bu beni gerçekten huzursuz etti" dedi.
 


BK merkezli süpermarket zinciri Tesco'nun Londra'daki mağazasında 2019'da yaşanan olayda, 6 yaşındaki bir kızın satın aldığı özel basım Noel kartının içinden Çinli mahkumların yazdığı bir notun çıkması da gündem olmuştu. Notta, "Bizler Çin'in Şanghay şehrindeki Kingpu Hapishanesi'ndeyiz. Zorla çalıştırılıyoruz. Lütfen bize yardım edin ve insan hakları örgütüne haber verin" ifadeleri kullanılmıştı.

Olayın ardından Tesco, Çin'deki fabrikayla anlaşmanın durdurulduğunu bildirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU