Şimdiye kadar keşfedilmiş en eski hayvan izleri bulundu

550 milyon yıl önce yaşamış segmentli vücutlara sahip simetrik hayvanların kökeni, insanların evrim sürecinde anıtsal bir adımı temsil ediyor

İzleri bırakan canlı kırkayak gibi görünüyordu (Virginia Tech College of Science)

Çin'de bir hayvanın bıraktığı, şimdiye kadar görülmüş en eski izler keşfedildi.

Yeryüzünde yarım milyar yıl önce yürüyen ilkel bir hayvan olan Yilingia spiciformis'in (dikenli Yiling böceği) fosilleşmiş kalıntıları ve izleri, Çin'in doğusunda yer alan Yiling şehrinde birden fazla kaya tabakasının arasında bulundu.

Bulgular 635 - 541 milyon yıl önceye, Ediakara dönemine uzanıyor.

Fosiller 2018'de keşfedilen, yine Ediakara döneminden kalan böcek-benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında bulundu. Ancak o hayvanın gövdesi fosilleşmemişti.

Yeni keşfedilen segmentli yapıya sahip simetrik (bilateryan olarak da bilinen) canlıların kökenleri, hayvanların erken evriminde, çoğu hayvanın ve insanların evrimine giden yolu açan anıtsal bir adım.

Bu iki keşfin öncesinde, yani uzun süredir, bilateryanların yaklaşık 541 ila 510 milyon yıl önce, birçok hayvanın fosilleşmiş kalıntılarının dayandığı Kambriyen patlaması sırasında oluştuğuna inanılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, bu fosiller bilateryanların dünyaya çok daha erken geldiğini kanıtlıyor.

Virgina Tech Bilim Üniversitesi'nde yerbilimleri profesörü ve makalenin baş araştırmacısı Şuhay Şiao, “Bu keşif, segmentli ve hareketli hayvanların 550 milyon yıl önce evrimleştiğini gösteriyor. Hareketlilik, hayvanların Dünya üzerinde hem gerçek anlamda hem de mecazen unutulmaz bir iz bırakmalarını mümkün kıldı” dedi.

Bu son keşfedilen izleri bırakan hayvan, kırkayak gibi görünüyordu ve yaklaşık 6 milimetre genişliğinde, 10 santimetre uzunluğundaydı. Çamurlu bir okyanus tabanına sürünmüş ve yol boyunca dinlenmişti; ardında yaklaşık 60 santimetre uzunlukta bir iz bırakmıştı.

Araştırmacılar canlının 50 ya da daha fazla vücut bölümünden, sırt, karın, baş ve kuyruktan oluştuğunu belirtiyor.

Bulgu aynı zamanda hayvanlar arasında karar verme yetisinin ne olabileceğinin de ilk örneğine işaret ediyor. Canlının bir şeyden kaçmaya ya da bir şeye yaklaşmaya çalıştığını gösteren iz, hayvanın kompleks bir merkezi sinir sistemi olabileceği fikrini uyandırıyor.

 

 

Profesör Şiao, “Hayvanlar ve özellikle insanlar, dünyaya yön verenlerdi. Yeryüzünü şekillendirme yetenekleri nihayetinde hayvan hareketliliğinin kökenine bağlı” dedi:

Dünyayı en fazla etkilemiş hayvan biziz. Sadece hareketle değil ama hareket kabiliyetimize bağlı daha birçok etkinlikle büyük bir ayak izi bırakıyoruz. (...) Hayvan hareketinin ne zaman ve nasıl geliştiği, Dünya'nın yüzeyindeki insan kökenli etkinin jeolojik ve evrimsel tarihindeki önemli bir bağlamı tanımlar.

Araştırmada yer almayan, Edinburgh Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi'nden Profesör Rachel Wood, "Bu hayli önemli fosillere dair dikkate değer bir bulgu" diye konuştu:

Keşfin bir sonucu olarak, artık segmentli vücutlara sahip hayvanların Kambriyen öncesi zamanda yaşadığını ve deniz tabanı üzerinde hareket edebildiğini biliyor ve daha önemlisi, bunu kanıtlayan izlerle izleri bırakan canlı arasındaki bağı kurabiliyoruz. (...) Böylesine korunmuş bir bulgu olağanüstü ve hayvanların evrimindeki önemli adımlardan birine dair kayda değer bir kavrayış sağlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 https://www.independent.co.uk/news/science

 Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU