100 ışık yılı uzaklıkta mükemmel biçimde hizalanmış 6 gezegen bulundu

"Gezegenlerin yörüngeleri bir milyar yıl öncekiyle aynı"

ABD'li bilim insanları Dünya'dan yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıkta mükemmel biçimde hizalanmış 6 gezegen keşfetti.

Keşfedilen sistem, hakemli bilimsel dergi Nature'da çarşamba yayımlanan bir makalede detaylandırıldı.

Sistemin keşfi, gökbilimcilere evrendeki ilk gezegenlerin oluşumuna dair eşsiz bilgiler sunabilir. Ayrıca Güneş Sistemi'nin bugünkü haline nasıl geldiğine dair fikir verebilir.

Araştırmayı yöneten Chicago Üniversitesi'nden gökbilimci Rafael Luque, "Bu bir fosile bakmak gibi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanı, "Gezegenlerin yörüngeleri bir milyar yıl öncekiyle aynı" diye ekledi.

Bu sistemde bir gezegenin, yıldızın etrafında dönmesi için gereken süre, bir diğerinin dönüşü için gereken sürenin iki veya üç katına denk geliyor.

Bilim insanları bu düzeni "mükemmel bir rezonans" diye niteledi. Bazı sistemlerde gezegenlerin bu şekilde sıralanmasına "yörünge rezonansı" adı veriliyor.

Öte yandan Samanyolu Galaksisi'nde rezonansa nadiren rastlanabiliyor. Yıldız sistemlerinin yalnızca yüzde 1'i bu simetriyi koruyor.

Çoğu zaman gezegenlerin yörüngeleri, sistemin kütleçekim dengesini bozan herhangi bir olay nedeniyle senkronize konumlarından çıkıyor.

Bu olaylar arasında başka bir yıldızla yakın karşılaşma, Jüpiter gibi devasa bir gezegenin oluşması ya da uzaydan gelen bir asteroidin sistemdeki diğer nesnelerle çarpışması gibi durumlar yer alıyor.

Dr. Luque, bu olaylar neticesinde gezegen yörüngelerinin matematiksel düzenlerinin bozulabileceğini, sonuçta ilk düzenlerini tespit etmenin imkansız hale geleceğini belirtiyor.

Ekip, bu sistemin özelliklerini tespit etmek için, NASA'nın Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) da dahil olmak üzere 12 teleskoptan elde edilen verileri kullandı.

Verilere göre en içteki gezegen, yıldızının etrafındaki dönüşünü 9 günde bir tamamlıyor. Bu gezegenin yıldızı etrafında iki tur atma süresi, ikinci gezegenin üç tur atması için gereken zamana denk.

Sistemdeki ikinci ve üçüncü gezegenlerin yanı sıra üçüncü ve dördüncü gezegenlerin tur süreleri arasında da aynı oranlara rastlanıyor.

Dr. Luque, "Güneş Sistemi'nde bu rezonanslar devam etmiyor" dedi:

El değmemiş bir sistemi inceleyerek, çoğunluğun neden bu düzene sahip olmadığına dair bilgi edinebiliriz.

 

Independent Türkçe, New York Times, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU