"Chelsea fonu" teklifi: "2,3 milyar sterlin Ukrayna yerine İsrail'e gönderilsin"

Roman Abramoviç'in paranın 6 Şubat depremlerinden etkilenenlere yardım için kullanılmasını teklif ettiği de öne sürüldü

Abramoviç, Chelsea'yi 2003'te 140 milyon sterline (yaklaşık 5 milyar TL) satın almıştı (Reuters)

Rus oligark Roman Abramoviç'in eski kulübü Chelsea'nin satışından elde edilen 2,3 milyar sterlinin (yaklaşık 84,5 milyar TL), Ukrayna yerine İsrail'e gönderilmesi teklif edildi.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın aktardığına göre, Britanya hükümetinden yetkililer söz konusu teklifi reddetti. 

Haberde, teklifin Abramoviç ya da İsrail hükümeti tarafından sunulmuş olabileceği yazılırken, bunun henüz netlik kazanmadığı aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Britanyalı bir yetkili, teklifin Tel Aviv yönetimi tarafından hazırlandığını ve Abramoviç'in süreçle ilgili bilgi sahibi olmadığını ileri sürdü. Kaynak, İsrail'de insani yardım amacıyla kullanılması değerlendirilen parayla ilgili teklife, BK hükümetinin net şekilde olumsuz yanıt verdiğini savundu.

Öte yandan kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir başka yetkiliyse Abramoviç'in, paranın Ukrayna'ya gitmesi durumunda Kremlin'den tepki çekmekten endişelendiği için böyle bir teklif yaptığını iddia etti. 

Telegraph, BK hükümetinden bakanların da teklifi "Abramoviç'in Rusya'da kınanmaktan kaçınmak amacıyla yaptığı bir hamle" diye nitelediğini bildirdi. 

"6 Şubat depreminden etkilenenlere yardım teklifi" 

Bunlara ek olarak yetkili, Rus oligarkın söz konusu parayı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen felaketzedelere yardım amaçlı kullanmayı teklif ettiğini de ileri sürdü. Abramoviç'in bununla ilgili Türkiye'de herhangi biriyle görüşüp görüşmediğine dair bilgi paylaşılmadı. 

İsrail, BK ya da Abramoviç iddialarla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşının ardından ABD, BK ve Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım listesine eklediği Abramoviç, 2018'de İsrail pasaportu almıştı.

Fon siyasi engele takılmıştı

56 yaşındaki Abramoviç'in eski sahibi olduğu Premier Lig takımı Chelsea, geçen yıl 4,25 milyar sterline (yaklaşık 154 milyar TL) ABD'li iş insanı Todd Boehly öncülüğündeki konsorsiyum tarafından satın alınmıştı. Bu miktarın 2,3 milyar sterlinininse Ukrayna savaşından etkilenenler için kullanılması kararlaştırılmıştı.

Paranın değerlendirilmesi için eski UNICEF BK İcra Direktörü Mike Penrose öncülüğünde bağımsız yardım fonu kurulmuştu. Penrose, nisandaki açıklamasında fonun hazır olduğunu fakat BK hükümetinin paranın kullanımı için onay vermediğini söylemişti.

Öte yandan, BK ve AB'nin fonun kullanılmasında anlaşamaması da süreci tıkamıştı. 2021'de Portekiz pasaportu alan Abramoviç'e, BK ve AB yaptırım uyguladığı için fonun kullanımında iki tarafın da ortak karar vermesi gerekiyor. 

AB söz konusu miktarın doğrudan ve yalnızca Ukrayna'da harcanmasını talep derken, BK ise paranın savaştan etkilenen sığınmacılar da dahil daha geniş bir kitlenin ihtiyaçlarının karşılanması için değerlendirilmesini istiyor.
 


Ancak Telegraph, James Cameron'ın 13 Kasım'da Dışişleri Bakanı olmasıyla fonun BK hükümetinin talep ettiği şekilde kullanılması ihtimalinin arttığına işaret etti.

Chelsea'nin satışından elde edilen gelirin kullanımıyla ilgili sürecin "çok yakında tamamlanmasını beklediğini" söyleyen Penrose, eski BK Başbakanı Cameron'la görüşerek meselenin ilerlemesini sağlayacaklarını belirtti. 


Independent Türkçe, Telegraph, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU