BAE ile İran arasında bayrak krizi: İran tatbikatla mesaj verdi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İran arasında Ebu Musa adasına BAE bayrağı çekilmesi sonrası kriz çıktığı iddia edildi. İran'ın, Körfez'de yaptığı askeri tatbikatı BAE'e mesaj vermek için yaptığı ortaya atıldı

Fotoğraf: Twitter

Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri’nin Geleneksel Bayrak Günü dolayısıyla düzenlenen törende, adadaki en yüksek bayrak direğine BAE bayrağının çekilmesi sonrası İran ile derin bir kriz yaşandı. 

Adada yapılan törende ayrıca şehitler için saygı duruşu gerçekleştirilmişti.

Kaynaklardan alınan bilgiye göre iki ülke arasındaki krizin arka planında Amerika Birleşik Devletleri var. 

İran’ın geçtiğimiz haftalarda Körfez’de 12. Peygamber-i Azam adlı tatbikatının da bayrak çekme hamlesine bir cevap niteliğinde olduğu yorumu yapıldı.

BAE'nin İngiltere'den bağımsız olduğu 1971 yılında Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarını fiilen işgal eden ve adalar üzerindeki hakimiyetinin tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, adaların geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini, dolayısıyla "1971'de henüz kurulmamış olan BAE'nin, egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor. 

BAE ve İran arasında hala çözüme kavuşturulamamış bir konu olan, Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle önemi artan adalar hakkında daha önce Tahran yönetimi, "bazı yanlış anlamaların giderilmesi" gerekçesiyle bu ülkeye müzakere çağrısı yapmıştı. 

BAE, adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor. Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, 1971 yılından bu yana İran'ın hakimiyetinde bulunuyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU