Dink davasında, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Güngör tanık olarak ifade verdi

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada, tanık olan dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Güngör, MİT'in talebi üzerine Dink’le görüştüklerini ileri sürdü. Güngör, görüşmenin nezaket çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi

Fotoğraf: AA

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davaya tanıkların dinlenilmesi ile devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör tanık olarak dinlendi.

Duruşma salonuna Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanan Güngör, yanına gelen bir Milli İstihbarat Teşkilatından (MİT) görevlisinin, ‘Hrant Dink ile Sabiha Gökçen hakkında yazdığı yazı konusunda valilikteki makam odasında görüşmek istediğini ileri sürdü.

MİT'çiler istedi, akrabam diye tanıttım

Validen izin almadan böyle bir görüşmeye gerçekleştiremeyeceğini söylediğini aktaran Güngör, Valisi Muammer Güler'i arayarak durumu anlattığını ve onay aldıktan sonra Hrant Dink'i aradığını söyledi.

Dink'in kendisine arama nedenini sorduğunu belirten Güngör, Sabiha Gökçen ile ilgi yazdığı yazı hakkında bilgi, belge görmek ve sohbet etmek istediğini belirterek, Dink'e ertesi güne randevu verdiğini kaydetti.

Hrant Dink makamına gelmeden önce MİT çalışanlarının geldiğini ileri süren Güngör, MİT’çilere "Sizi Dink'e nasıl tanıtayım" diye sorduğunu, çalışanların da "Akrabam diye tanıtabilirsin" diye yanıt verdiğini söyledi. Göngör görüşmeyle ilgili şunları anlattı: 

Hrant Dink geldiğinde, Özel Bey ve Handan Hanım da içerdeydiler. Dink'e, akrabalarımın da olduğunu sakıncası olup olmadığını sordum. Sakınca olmadığını söyledi. Sabiha Gökçen haberlerinin kamuoyunda infial yarattığını söyledim. Ermeni cemaaat ve kurumlarını yönelik tehdit oluşturabileceğini söyledim. Hrant Dink de daha sonra yazısında bu görüşmeyi yazdı. Aynen yazdığı gibi bir görüşme oldu. Yazısında benim nezaketli üslubumu dile getirdi. Asla tehdit veya gözdağı iması bile söz konusu değildir. Konuştuk. Habere ilişkin evrakları bıraktı ve gitti. Evrakları MİT görevlileri aldılar. Bilgi ve hassasiyet paylaşımında bulunuldu. Bu görüşme öldürülmeden 2 yıl 11 ay önce oldu. Ancak Dink, görüşmeyle ilgili yazıyı bir hafta önce yazdığı için kamuoyunda Dink'in tehdit edildiği şeklinde algı oldu. Bunlar bizi zor duruma soktu. Görüşme, resmi nezaket çerçevesinde oldu.

Güngör, Mahkeme Başkanı Emre Efe Şimşek'in,"Görüşmede Dink'in hedef olabileceği söylendi mi" sorusunu "Hayır. Ermeni cemaatine yönelik hassasiyet oluşabileceği, kitlesel tepkilerin önlenmesi amacıyla Dink'in yazılarına dikkat etmesi şeklindeydi" diye yanıtladı.  

MİT görevlisi ‘Görüşmeyi Genelkurmay istedi’ demişti

Valilikteki toplantıya katılan MİT Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz, 22 Aralık 2014’te alınan ifadesinde, Dink’le görüşmelerinin Genelkurmay’ın talebi üzerine gerçekleştiğini iddia etmiş ve şunları anlatmıştı:

Biz valiliğe Dink ile görüşmek amacıyla gitmedik. Evrakları almak için gitmiştik. Güngör’ün odasında oturduğumuz sırada odaya Dink girdi. Biz odadan ayrılarak yan taraftaki odaya geçmek istediğimizde Dink, ‘Rahatsız olmayın, ben çıkayım’ dediğinde, Güngör bizleri akrabaları olarak tanıttı. Dink bunun üzerine ‘Benim için sakıncası yok’ dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU