İsrail Gazze’de Cibaliye’yi kuşatırken, en zorlu savaşa hazırlanıyor

İsrail Genelkurmay Başkanı: Önümüzde yol hala uzun

İsrail’in saldırıları sonucu Beyt Lahya’da dün yaşanan geniş çaplı yıkım / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan ve Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın en önemli kalesi olarak kabul edilen Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik saldırı girişimleriyle kampın çevresindeki çatışmalar şiddetlendi.

İsrail ordusu, dün bölgeyi savaşa hazırlamak amacıyla Cibaliye bölgesini kuşattığını ve bölgeyi uçak, top ve tanklarla hedef aldığını duyurdu. Ayrıca, bölgenin eteklerindeki tünellerde bulunan Hamas üyelerine saldırmak için silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullandığını açıkladı.

Filistinli gruplardan kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, İsrail ordusunun kampa ve Cibaliye bölgesine yönelik birçok saldırı girişiminin püskürtüldüğünü ve bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, ordunun ilerlemeyi başardığı Zeytun mahallesi ile Sabra, Thalatheni ile Şeyh Rıdvan, El Nasr, El Tavam ve Cuhr bölgelerinde çatışmalar yaşandığını da ekledi.

İsrail ordusu, son birkaç saat içinde bu bölgelerin çoğuna girdi, ancak sürekli saldırılarla karşı karşıya kalıyor. Bir yandan da Zeytun mahallesine daha fazla nüfuz edip, Cibaliye’ye girmeye çalışıyor.

Cibaliye ve Zeytun mahallesini kontrol etmek, burada Kassam Tugayları ile şiddetli çatışmalar yaşandığını kabul eden İsrail ordusunun karşı karşıya olduğu en zor görevlerden biri.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, askerlerini cesaretlendirmek ve morallerini yükseltmek amacıyla Gazze’deki birlikleri ziyaret etti.

Halevi, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Gerçekten takdire şayan bir iş yapıyorsunuz ve burada güçlü bir şekilde hareket ettiniz. Bu, Hamas’ın Beyt Hanun Tugayı’na çok ciddi zarar verdi. Önümüzdeki yol hala uzun. Bu yolu takip etmeye ve gerçekten maksimum başarılara ulaşmaya kararlıyız. Hamas’ı askeri ve idari olarak dağıtmak, aynı zamanda bölge çevresi ile Gazze’yi çevreleyen bölgedeki toplulukların güvenliğini sağlamak ve rehineleri geri getirmekle yükümlüyüz.

İsrail Genelkurmay Başkanı, “Bütün bunlar birlikte çalışıyor. Bu manevra aynı zamanda rehinelerin geri dönüşü için daha iyi koşullar yaratıyor. Hamas’a darbe vuruyor, baskı yaratıyor, biz de bu baskıyı sürdüreceğiz” diye ekledi.

Times of İsrael gazetesi, Cibaliye’nin Hamas’ın kalesi ve İsrail ordusunun Gazze’deki harekete karşı yürüttüğü savaşta önemli bir hedef olduğuna dikkat çekti.

Gazze’nin 1,4 kilometre kareyi geçmeyen en büyük kampı olan Cibaliye Mülteci Kampı’nda yaklaşık 117 bin Filistinli yaşıyor ve bunların çoğu mevcut savaş sırasında kampta kaldı.

İsrail planladığı gibi Cibaliye ve Zeytun’un kontrolünü ele geçirirse, operasyonunu güneye doğru genişletebilir.

Bu, savaşın henüz başlamamış, daha karmaşık görünen başka bir aşaması.

Aynı zamanda, İsrail’in yakın zamanda Hamas’ı ve askeri yeteneklerini yok etmek ve kaçırılanları kurtarmak da dahil olmak üzere belirlediği hedeflerin içerisinde yer alıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Lübnan sınırı yakınında görev yapan Yedek Tugayı’nın 8101. Taburu’ndan askerlere hitaben konuşmasında, Gazze Şeridi’ndeki savaş için üç hedef belirlediğini söyledi.

Netanyahu askerlerle birlikteyken şöyle konuştu:

İlk hedef Hamas'ı yok etmektir. İkinci hedefimiz ise kaçırılan kişilerin kurtarılması ve bu konuda ilerleme kaydediyoruz. Çok fazla konuşmaya değeceğini düşünmüyorum ama yakın zamanda güzel haberler geleceğini umuyorum. Üçüncü hedef ise Gazze'de yaşananların bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır. Kuzeyde ve güneyde güvenliği yeniden sağlayacağız.

Ancak savaşın 46. gününde bile İsrail, bu hedeflere hızlı bir şekilde ulaşmaktan uzak görünüyordu.

İzzeddin Kassam Tugayları, dün Tel Aviv’in füzelerle hedef alındığını, ayrıca Ra’im askeri üssünün de vurulduğunu duyurdu.

Kassam Tugayları, Cuhr ed-Dik bölgesinde bir grup İsrail askerini tespit edip, bulundukları evlerin havaya uçurulduğunu gösteren bir video yayınladı.

Ayrıca, İsrail askerleriyle yakın mesafe yaşanan çatışmaların görüntülerini de paylaştı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, son 72 saatte İsrail’e ait 60 askeri aracı imha ettiklerini duyurdu.

İsrail ordusu ise Gazze’de daha fazla subay ve askerin kaybedildiğini kabul etti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalar sırasında iki askerin daha öldürüldüğünü açıklayan İsrail ordusu, Hamas’a yönelik 27 Ekim’de başlayan kara operasyonunda öldürülen asker sayısının 70’e çıktığını bildirdi.

Ordu, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından bu yana 390 askerin öldüğünü ekledi.

Cibaliye bölgesindeki çatışmalar, İsrail tarafından hedef alınan Endonezya Hastanesi’ni de kapsıyor.

İsrail, altında bir tünel ağı bulunduğunu iddia ederek hastaneyi ele geçirmek istiyor.

İsrail daha önce de Şifa Hastanesi’nin kontrolü ele geçirmek için burada Kassam’ın komuta merkezi olduğunu iddia etti. Ancak hala iddialarına dair kesin deliller sunamadı.

Çatışmalar, son günlerde Endonezya Hastanesi’nin önünde yoğunlaştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, tıbbi personellerin yanı sıra yüzlerce hasta ve yerinden edilmiş kişinin hala hastanede mahsur kaldığını bildirdi.

Cibaliye çevresindeki çatışmalar yoğunlaşırken İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzey ve güneyini daha fazla vurmaya başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU