Zelenski, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

Zelenski'nin en yakın ekibine tüfek ve çelik yelekler dağıtıldı; korumalar derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofisine erişimi engelledi

(Reuters)

Arpan Rai & Tom Watling

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın kendisine yönelik en az "5 ya da 6" suikast girişiminin güvenlik güçleri tarafından önlendiğini iddia etti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den konuşan savaş dönemi lideri, girişimlerin yoğunluğunun kendisini neredeyse tehlikeye karşı uyuşturduğunu söyledi. Daha sonraki girişimleri Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanmaya benzetti.

Yeni bir röportajda "İlk kez olduğunda çok ilginç oluyor ve ondan sonrası tıpkı Kovid gibi" dedi. İlk girişimin panik yarattığını da sözlerine ekledi.

Zelenski, The Sun'a, "Her şeyden önce insanlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bu çok korkutucu görünüyor" dedi.

Ve ondan sonra, bir grubun daha bunu [denemek] için Ukrayna'ya geldiği istihbaratı sizinle paylaşılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın yaklaşık iki yıldır şiddetle devam etmesine rağmen Vladimir Putin'in kendisini devirmeyi hâlâ "çok istediğini" öne sürdü.

Zelenski, "Operasyonun adı Maidan 3" dedi.

Bu, devlet başkanını değiştirmek niyetiyle yapılıyor. Güle güle demek. Belki öldürerek değil. Yani değiştirerek. Ellerindeki her türlü aracı kullanacaklar. Yani yıl sonuna kadar amaç bu. Operasyona ad bile koydular. Ama görüyorsunuz ki bununla yaşayabiliriz.

Ukrayna Devlet Başkanı, Moskova'nın geçen yıl başlattığı Ukrayna istilasının ilk gününde Rusya'nın kendisine suikast düzenlemek üzere Kiev'e paraşütle özel kuvvetler indirdiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Zelenski'nin ofisini ve sonraki her konumunu bir kaleye dönüştürme operasyonu başladı. Zelenski'nin en yakın ekibine tüfek ve çelik yelekler dağıtıldı; korumaları derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofise her türlü erişimi kapattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaç suikast girişiminden kurtulduğunun sorulması üzerine Devlet Başkanı bunu gerçekten bilmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'ya karşılık olarak Ukrayna'nın da benzer suikast planları yapıp yapmadığı sorusuna yanıt vermedi.

Zelenski çatışmanın pat durumunda kaldığı iddialarını reddederken, Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zalujni bunun Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki teknolojik ve taktiksel eşitlikten kaynaklandığını söylemişti.

"Moral olarak pat durumu söz konusu değil" demişti.

Biz evimizdeyiz. Ruslar da bizim topraklarımızda. Dolayısıyla bu konuda pat durumu yok. Hava sahasıyla ilgili de bir pat durumu yok. Rusların bu alanda daha fazla gücü var. Ama gerçekten, hava sahasını kontrol edemezken nasıl ilerleyebilirsiniz ki?

Ukraynalı yetkililer, yaz boyunca uzun süredir beklenen karşı saldırının sahadaki savaş hatlarını kökten değiştirmemesinin ardından gelen Rusya'yla pat durumunda oldukları iddialarını şiddetle itiraz ediyor.

Geçen hafta Washington'a bir ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak ayrıntı vermemişti ancak Ukrayna güçlerinin nihayet, Ukrayna ve Rus güçleri arasında aylardır yerinden oynamayan bir cephe hattı görevi gören Dinyeper Nehri'nin doğu kıyısına doğru ilerlediğini doğrulamıştı.

Ancak kış bastırdıkça, arazi koşulları nedeniyle her iki tarafın da büyük kazanımlar elde etmesi zorlaşacak.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU