Kılıçdaroğlu'ndan AK Parti'ye 5 maddelik çağrı

Türkiye'nin ekonomik sıkıntıda olduğunu belirten CHP Genel Başkanı, cumhurbaşkanlığı tarafsızlığı, güçler ayrılığı ilkesi, devlet yönetiminde şeffaflık, Ekonomik Sosyal Konsey toplantısı ve dövizle verilen ihalelerin TL'ye çevrilmesi gibi konulara değindi

CHP'nin eylül ayı PM toplantısı, Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü nedeniyle bu kentte gerçekleştirildi. Konuşmasında Sivas Kongresi'nin önemine değinen Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidar partisine de bir çağrısı vardı / Fotoğraf: AA

CHP Parti Meclisi eylül ayı toplantısında konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu iktidar yönetimine 5 maddelik öneride bulundu.

Belirli konularda önerilerde bulunmanın sorumlulukları olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'ye çağrısını madde madde sıraladı:

Birincisi, kesinlikle ama kesinlikle cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. Bakınız, cumhurbaşkanının tarafsızlığını savunmamızın sebebi şudur, cumhurbaşkanları devletin sigortasıdır. Siyasi partiler arasında sorun çıkarsa, anlaşamazlarsa cumhurbaşkanı bunları davet eder. Der ki, 'arkadaşlar hangi konuda siz anlaşamıyorsunuz, oturun anlaşın ben de başkanlık yapacağım'. Böyle bir şey şu anda Türkiye'de yok. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sigortası yok. Nasıl olacak bu? Tarafsız olması lazım. Bir cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olamaz. İkincisi, güçler ayrılığı ilkesidir. Dünyada sağlıklı işleyen bütün demokrasilerde güç, kontrol edilir. Kontrolsüz güç olmaz. Kontrolsüz güç, güç değildir. Baskıdır, baskı aracıdır. Neyle kontrol ediyorsunuz gücü, yasama, yürütme ve yargı organıyla. Bunlar eşit ama birbirlerini denetliyor. Birisinin hatasını diğeri telafi edebiliyor. Şimdi hatayı telafi edecek makam yok. Yanlışı söyleyecek makam yok.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Ekonomik Sosyal Konsey ile ilgili bir kanun var, 3 ayda bir toplanması lazım"

Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla bu kentte gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu'nun önerileri arasında şeffaflık ilkesi ve Ekonomik Sosyal Konsey toplantısı da vardı:

Üçüncüsü, devlet yönetiminde şeffaflık. Devleti yönetenler, tüyü bitmemiş yetimden de vergi alıyor. Sanayiciden, çiftçiden, tüccardan, yeni doğan çocuktan herkesten. Geliri ne olursa olsun, herkesten vergi alıyorlar. Dünyanın bütün demokrasilerinden toplanan vergileri harcar yöneticiler ama hesabını belirler. Şuraya şu kadar harcadın diye. Şeffaflık diye bir şey yok. Dördüncüsü, bir ekonomik kriz yaşanıyor. Evet, ekonomik kriz yaşanıyor ama saray bunun farkında değil. Çünkü sarayda kriz yok. Mutfak dolu. Fakirliğin ne olduğunu, işsizliğin ne olduğunu, işten çıkarılmanın ne olduğunu onlar bilmezler. Onların öyle bir dertleri yok. Çağrımız şudur, Ekonomik Sosyal Konseyi topla kardeşim. Dertli olan insanları topla, bir dinle bakalım. Sanayicisi, çiftçisi, sendikacısı, esnafı ne diyecek. Bir dinle bakalım bu adamları. Ekonomik Sosyal Konsey ile ilgili bir kanun var, 3 ayda bir toplanması lazım. 

"Dünyanın ihalesini verdin. Yasalara aykırı verdin"

Bazı ihalelerin yasalara aykırı şekilde verildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, dövizle verilen ihalelerin Türk lirasına çevrilmesi gerektiğini savundu:

Beşincisi, faturayı vatandaşlar ödüyor. Kim ödedi? Emekliler, işçiler, işten atılanlar, memurlar ödedi ve ödemeye devam ediyorlar. Eğer sen yaşanan krizin adil dağılmasını istiyorsan bu dolar bazında verdiğin ihaleleri Türk lirasına çevireceksin kardeşim. Yani bu faturayı hep fakir fukara mı ödeyecek? Biraz da sırtı kalınlar ödesin. Dünyanın ihalesini verdin. Yasalara aykırı verdin. Dolar garantisi verdin. İnsaf ya. Yeteri kadar doydular bunlar zaten. Niye Türk lirasına çevirmiyorsun? Alışveriş merkezindeki dükkan kiralarını Türk lirasına çevir ama verdiğin milyar dolarlık ihaleleri yok hayır, garantiyi Türk lirasına çevirmem. Niçin? Çevireceğiz.

"Referandumsa getirin soralım millete, cumhurbaşkanı taraflı mı olsun tarafsız mı?"

Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini yineleyen Kılıçdaroğlu, "Referandumsa getirin soralım millete. Cumhurbaşkanı taraflı mı olsun tarafsız mı olsun, soralım. Emin olun en az yüzde 60-70, cumhurbaşkanı tarafsız olsun diyecektir. AK Partililer de bundan rahatsız. MHP'liler de bundan rahatsız. Taraflı cumhurbaşkanı olur mu? Tarafsızlığın üzerine yemin edeceksin, partinin genel başkanı olacaksın. Hani tarafsızlık. Hani namus, hani şeref?" ifadelerini kullandı.

"Bizim derdimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güçlü olmasıdır"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşmasını, "Bizim derdimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güçlü olmasıdır, saygın olmasıdır, uluslararası arenada yalnızlığa itilmemesidir, barışı her ortamda sağlamasıdır" sözleriyle tamamladı.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU