Wisconsin Kongre Binası önünde yürüyen Neo-Naziler büyük tepki çekti

Protestonun sosyal medyadaki videolarında, hepsi erkek olan yürüyüşçülerin gamalı haç desenli bayraklar taşıdığı, Nazi selamı verdiği ve "Kan dökülecek" sloganları attığı görülüyor

(AP)

Yahudi düşmanlığı endişe verici bir yükseliş gösterirken Wisconsin Eyaleti Kongre Binası önünde cumartesi günü yapılan Neo-Nazi yürüyüşü, eyalette ve ABD'de geniş çaplı öfkeye yol açtı.

Madison Polis Departmanı, yaklaşık 20 kişilik grubun Nazi bayrakları taşıdığını açıkladı. Yetkililer, göstericilerin göründüğü kadarıyla herhangi bir silah taşımadığını da ekledi.

Protestonun sosyal medyadaki videolarında, hepsi erkek olan yürüyüşçülerin gamalı haç desenli bayraklar taşıdığı, Nazi selamı verdiği ve "Kan dökülecek" sloganları attığı görülüyor. Bütün göstericiler, arkasında "Blood Tribe" yazan kırmızı tişörtler giyiyordu.

Wisconsin Valisi Tony Evers cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada gösteriyi kınadı:

Neo-Nazilerin sokaklarımızda, mahallelerimizde ve Eyalet Kongre Binamızın gölgesinde yürüyüş yaparak rahatsız edici, nefret dolu mesajlarını yaydığını görmek gerçekten tiksindirici.

Vali Evers, "Açık konuşalım: Neo-Nazilerin, Yahudi düşmanlığının ve beyaz üstünlükçülüğünün Wisconsin'de yeri yok. Bu söylemi ve nefreti kabul etmeyeceğiz ve normalleştirmeyeceğiz" diye devam etti. Bu ideolojileri "mide bulandırıcı ve iğrenç" diye nitelendiren Vali, "eyaletteki varlıklarını mümkün olan en güçlü ifadelerle" kınadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wisconsin'in Demokrat Senatörü Tammy Baldwin ise "Bunun Wisconsin'de yeri yok" diye yazdı. Baldwin, "Yahudi düşmanlığında rahatsız edici bir fırlama gördüğümüz bir dönemde, bu nefreti hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kınamak her zamankinden daha önemli" diye ekledi.

Madison'ın Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Mark Pocan da "Nefretin burada yeri yok" dedi.

Bu aşağılık aşırılıkçılar Madison, Wisconsin ya da Birleşik Devletler halkı adına konuşamaz. Yahudi düşmanlığının bu aleni gösterisini şiddetle kınıyorum. Toplumumuz bu tür bağnazlıkların karşısında kararlılıkla duruyor.

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League/ADL), "Blood Tribe"ı tamamen erkeklerden (kadın üyelere izin vermiyorlar) ve "koyu" beyaz üstünlükçülerden meydana gelen bir örgüt olarak tanımlıyor.

ADL Ortabatı Bölgesel Direktörü David Goldenberg yaptığı açıklamada "Neo-Nazilerin bugün bir sinagogun civarında ve Wisconsin Eyalet Kongre Binası'nın önünde olması içler acısı" dedi. Goldenberg şehir, eyalet ve üniversite liderlerini "Wisconsin'de ve eyalet genelindeki üniversite kampüslerinde Yahudi düşmanlığı ve aşırıcılıkla mücadele etmek için kapsamlı stratejiler geliştirmek üzere atağa geçmeye" çağırdı.

Bu gösteri, 7 Ekim'de Ortadoğu'daki saldırıların başlamasından bu yana ülke genelinde Yahudi düşmanlığında belirgin artış görülmesinin ardından yapıldı. ADL, geçen yıla kıyasla Yahudi düşmanı olayların arttığını kaydediyor. ADL bu yıl 7 Ekim'den 23 Ekim'e kadar Yahudi düşmanı 312 olay belgeledi; geçen yılın aynı döneminde ADL, Yahudi düşmanı 64 olay belgelemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU