Finlandiya, Rusya sınırına asker sevkediyor

Göçmen geçişini engellemek için bariyerler kurulacak

Geçen hafta Rusya sınırından Finlandiya'ya giren düzensiz göçmen sayısının 300'e ulaştığı belirtildi (Reuters)

Yeni göç dalgası nedeniyle Rusya sınırındaki bazı geçiş noktalarını kapatan Finlandiya, sınır hattına asker konuşlandırma kararı aldı.

Helsinki yönetimi 1340 kilometrelik sınırda açık kalan 4 sınır kapısından biri olan Vartius'a askeri birliklerin sevk edildiğini duyurdu.

Sınır Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, "Kuhmo'daki Vartius sınır kapısında geçici bariyerler oluşturuluyor. Ordu güçleri inşa işlemlerinde Sınır Muhafızları'na destek oluyor" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Finlandiya ordusuna bağlı birliklerin sınır hattının kontrolüyle ilgili faaliyetlereyse dahil olmadıkları belirtildi.

Finlandiya yönetimi, göç dalgasını önlemek için ülkenin güneydoğusundaki sınır kapıları Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ve Niirala'yı cumartesi günü kapatma kararı almıştı.

Yetkililer özellikle Suriye, Yemen ve Irak'tan gelen göçmenlerin Finlandiya sınırından yasadışı geçişlerinde ciddi bir artış olduğunu aktarmış ve Rusya'yı üçüncü ülkelerden göçmenleri Finlandiya sınırına yönlendirmekle suçlamıştı.

Finlandiya Sınır Muhafızları'ndan geçen hafta paylaşılan bilgilere göre çarşamba günü Rusya üzerinden 74 kayıtdışı göçmen ülkeye geçmeye çalıştı. Bu sayı salı 55, pazartesiyse 39'du. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rus sınır muhafızlarının geçerli AB vizesi olmayan kişilerin Finlandiya'ya girişini genelde engellediğini fakat son dönemde durumun değiştiğini yazdı. 

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Hakkanen, sınır hattındaki bazı geçiş noktalarının kapatılmasını "Rusya'ya açık mesaj" diye tanımlarken, Moskova'nın göçmenleri "Avrupa'daki göç krizini büyütmek için" kullandığını öne sürdü. 

İçişleri Bakanı Mari Rantanen ise, Moskova'nın Finlandiya'nın faaliyetlerinden rahatsız olduğu için bu tip adımlar atmış olabileceğini savundu.

Aralarında çifte vatandaşlar ve Finlandiya'da yaşayan Rusların bulunduğu birkaç yüz kişi dün Helsinki'de bir araya gelerek karara tepki gösterdi. Eylemciler, sınır hattının kapatılmasıyla oluşan durumu "yeni demir perde" diye niteledi.

Moskova ise göçmenlerin silah olarak kullanıldığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Konuyla ilgili geçen hafta bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, "Rusya yakın tarihte hiçbir zaman Finlandiya'yı tehdit etmedi. Karşı karşıya gelmek için bir nedenimiz yok" ifadelerini kullanırken, sınır geçişlerinin kapatılmasının Helsinki için "büyük bir hata" olacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının ardından diğer AB üyesi ülkelerle birlikte Moskova'ya yaptırımlar uygulayan Finlandiya, Nisan 2023'te de NATO'ya üye olmuştu. Türkiye, Helsinki'nin üyelik talebine bir sene boyunca veto uygulamış, geçen yıl Madrid'de yapılan NATO zirvesinin ardından varılan anlaşmayla birlikte Finlandiya'nın NATO yolu açılmıştı. 

Ankara benzer şekilde, teröre destek olduğu suçlamasıyla İsveç'in üyelik talebini veto etmişti. Taraflar arasında varılan anlaşmanın ardından TBMM'ye gönderilen İsveç'in NATO üyeliği talebi halen Dışişleri Komisyonu'nda onay bekliyor.


Independent Türkçe, RT, Yle

DAHA FAZLA HABER OKU