Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin temellerini atan CHP’nin ilk kurultayı Sivas Kongresi’dir

Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarını andı. Kılıçdaroğlu konuşmasında kongrede mandacılık tartışmaları sırasında söz alan Tıbbiyeli Hikmet'e de değindi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) eylül ayı toplantısı Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla bu kentte gerçekleştirildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum Kongresi’nin ardından Atatürk’ün 2 Eylül’de yeniden Sivas’a geldiğini ve 4 Eylül’de Sivas Kongresi’ni yaptığını belirterek şu sözleri söyledi:

Bu ülkenin temellerini atan Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk kurultayı Sivas Kongresi’dir. Mandacılığı reddeden, bağımsızlığı savunan, düşmana karşı her türlü mücadeleyi göze alan Tıbbiyeli Hikmetlerin de Gazi Mustafa Kemal’in de bulunduğu bir kongre bizim ilk kongremizdir.

Bu kongrenin özelliği şudur, parti kurulmadan önce kongresini yapan dünyada belki de tek partidir.

Daha sonra parti kuruluyor ama partinin kurultayı bir milli mücadele kurultayı olarak toplumun önüne kendisini koyuyor.

Mücadele gerçekten de kutsal bir mücadele. Vatanımız için ülkemiz için, çocuklarımız için önemli bir mücadeledir.


Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi'nin özelliklerine ilişkin ise şu sözleri söyledi:

Sivas Kongresi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önemli bir aktör olarak ortaya çıktığı kongredir. Uzun tartışmalar olur ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kongre başkanı seçilmesi kabul edilir. Mondros Mütarekesi burada reddedilir. Bu kongrede tam bağımsızlık ve milli egemenlik ilkeleri temel prensip olarak kabul edilir. Bunlar Sivas Kongresi'nin bizim tarihimize önemli armağanlarıdır.

Kılıçdaroğlu’ndan TBMM’ye çağrı

Konuşmasında birçok milletvekilinin 21 Ekim 1920 tarihli TBMM beyannamesinden haberi olmadığına da değinen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

TBMM, milletin hayat ve bağımsızlığına suikast eden emperyalist ve kapitalist düşmanların saldırganlığına karşı savunma ve bu maksada aykırı hareket edenlerin cezalandırma azmiyle örgütlenmiş bir orduya sahiptir' diyor. 

Kendi ordusunun hangi azim ve kararlılıkla yola çıktığını anlatıyor ve devam ediyor, 'Emir ve kumanda yetkisi TBMM'nin tüzel kişiliğindedir' ordunun bir kişinin, grubun değil, TBMM'nin ordusu olduğunu bu duyurusuyla bütün dünyaya duyuruyor. 

Devam ediyor, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi halkın öteden beri maruz bulunduğu yoksulluk sebeplerini yeni araç ve yapılanma ile ortadan kaldırarak yerine refah ve mutluluğu koymayı başlıca hedefi saymaktadır' yani gelecek hedefi olarak koyuyor. 

Buna göre toprak, eğitim, ekonomi, vakıflar ve diğer işlerde sosyal kardeşliği ve dayanışmayı hakim kılarak yenilenme ve örgütlenme yaratılmaya çalışılacaktır. 

Ben TBMM başkanına bir çağrı yapmak istiyorum. Belki de hepimiz bu çağrıyı yapmalıyız. Her seçim sonrası seçimi kazanıp parlamentoya gelen milletvekili arkadaşlarıma eğer bir şeyler verilecekse bu beyanname verilmelidir.


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM'nin Kurtuluş Savaşı’nda izlediği rotanın ne olduğunun burada açıkça belirtildiğini de sözlerine ekledi.

Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde de Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümüne ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunarak "Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı minnetle anıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU