Çin, ABD'yle Orta Amerika ülkelerinin arasına giriyor

Pekin yönetimi ABD'nin arka bahçesindeki nüfuzunu "tam gaz artırıyor"

El Salvador'un yeni milli kütüphanesi, Çin'in ülkedeki son yatırımlarından (AFP)

Çin, son dönemde yeni yatırımlarla Orta Amerika'daki nüfuzunu artırırken ABD, bölgedeki ülkelere "borç tuzağı" uyarısı yapıyor. 

Fransız haber ajansı AFP, Pekin yönetiminin El Salvador ve Nikaragua gibi ülkelere para akıtarak bölgedeki nüfuzunu "tam gaz artırdığını" yazdı.

Haberde, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin salı günü açılışını yaptığı milli kütüphanenin, Çin'den alınan 54 milyon dolar borçla inşa edildiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent San Salvador'da 28 bin metrekarelik alana inşa edilen 7 katlı kütüphanede, robotik alanında çalışma yapmak isteyen araştırmacılara özel odalar tahsis ediliyor.

Nikaragua da çarşamba günü Çin'den 250 adet yeni halk otobüsü satın aldı. Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın oğlu Laureano Ortega, Çin'le özel bir ilişki kurduklarını söyleyerek Pekin yönetimine teşekkür etti. İki ülke arasında yatırımların artırılması için ağustosta serbest ticaret anlaşması da imzalanmıştı.

ABD ordusunun araştırma merkezi Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Evan Ellis, söz konusu yatırımlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 

Çin'in politikası, solcu otoriter Ortega rejimini ve sağcı otoriter Bukele rejimini etkisi altına alarak, ABD'yle Orta Amerika arasına mesafe koydu.

AFP, Pekin yönetiminin Orta Amerika siyasetinde Tayvan meselesinin de önemine dikkat çekti. 

Kosta Rika, 2007'de Çin'in Tayvan üzerindeki hak iddiasını tanımış, Taipei yönetimiyle bağlarını koparmıştı. Bunun ardından benzer hamleler 2017'de Panama'dan, 2018'de El Salvador'dan, 2021'de Nikaragua'dan ve bu yıl martta Honduras'tan geldi. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Amerikalar Arası Diyalog'dan Margaret Myers, "Çin'in Orta Amerika'daki politikası, büyük ölçüde Tayvan'ı izole etmeye yönelik" ifadelerini kullandı. 

El Salvadorlu ekonomist Cesar Villalona da "Tayvan'ı izole etme siyasetinin merkezini Orta Amerika oluşturuyor" dedi.
 


Haberde, Kosta Rika'nın bu yıl Çin'den ithalatının 3,3 milyar dolara çıktığına dikkat çekilirken, büyük Çin bankalarının Panama'da her geçen gün güçlendiği ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden ise bu ay başında 11 Latin Amerika ülkesinin lideriyle Beyaz Saray'da düzenlediği toplantıda, Pekin yönetiminin agresif yatırım politikasına işaret ederek, "borç tuzağına" karşı uyarıda bulunmuştu


Independent Türkçe, AFP, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU