İzmir Barosu’ndan emsal karar: Kadın çalışanlara bir gün regl izni

İzmir Barosu Yönetim Kurulu, kadın çalışanlarına her ayın belirledikleri bir günü menstrüasyon (regl) izni verme kararı aldı. Baro, Türkiye’deki diğer kurumları da benzer uygulamalar yapmaya davet etti

İzmir Barosu'nun 8 Mart Kadınlar Günü yürüyüşünden... Fotoğraf: Twitter/ @izmir_barosu

Türkiye’de de sık sık gündeme gelen ‘kadınlara regl izni’ Türkiye’de ilk kez İzmir Barosu tarafından uygulanmaya başladı.

Barodan yapılan yazılı açıklamada, izinin tüm diğer kurumlarda da uygulaması istendi.

‘İzmir'i özgürlüklerin başkenti yapmak için çalışıyoruz’ denilen baro açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

İzmir Barosu olarak biliyoruz ki, bir şehri özgürleştirmenin en temel yollarından biri, kadınları özgürleştirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesisini sağlamaktır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların doğuştan sahip olduğu özelliklerini görmezden gelen politikaların bir kenara bırakılmasıyla ve kadını tüm varoluşuyla gözeten uygulamalarla gerçekleşecektir.

Şehrimizdeki ve ülkemizdeki kadınlara verdiğimiz sözü tutmak için her alanda çalışırken, baromuzda çalışan kadın arkadaşlarımızın haklarını da gözetiyoruz.

İzmir Barosu olarak, baromuz bünyesinde çalışan kadın arkadaşlarımıza ayda 1 gün, menstrüasyon (regl) izni verilmesine karar vermiş bulunuyoruz.

Benzer kararların, kadının çalışma şartlarının iyileştirilmesindeki önemini bilerek tüm diğer kurumlarda da uygulama alanı bulmasını diliyoruz.


İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen ise Twitter hesabından ‘Varoluşumuzdan utanmamızı bekleyenlere inat biz buradayız, saklanmadık, saklanmıyoruz’ ifadeleriyle açıklamayı paylaştı.

 

Yönetmeliğe girdi ama uygulanmadı

2004 yılında yürürlüğe giren ‘Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nde, ‘Kadın işçilerin Özel Günleri’ başlığı altında bir düzenleme yapıldı.

Yönetmelikte kadınların regl günleri için, “Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir” şeklinde bir madde yer aldı. 

Yönetmelikte madde yer alsa dahi uygulama karşılık bulmadı.

2013’te ise Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Böylece, kadınların regl izninin de hukuki zemini ortadan kalkmış oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU