İdlib'de kanlı ağustos: 194 sivil öldürüldü

İdlib'de çalışan sivil savunma birimleri geçen ay şehre yönelik saldırılarda 194 sivilin öldürüldüğünü duyurdu. Geçtiğimiz ay yapılan saldırılarda fosfor ve misket bombalarının da kullanıldığı belirtildi

Beyaz Baretliler, geçen ay Rusya ve rejim güçlerinin İdlib'e yönelik yaptığı saldırılarda fosfor ve misket bombası kullanıldığını da öne sürdü / Fotoğraf: Reuters

İdlib'de görev yapan sivil savunma görevlileri (Beyaz Baretliler) geçen ayın bilançosunu duyurdu.

Sivil savunma verilerine göre, Rusya ve Şam yönetiminin geçtiğimizk ay yaptığı saldırılarda 194 sivilin öldürüldüğü belirlendi.

5 bin 632 topçu saldırısının yapıldığı İdlib'i savaş uçakları 2 bin 313 defa bombaladı. 7 bin 600 füze, 2 de fosfor bombası kullanıldı.

Atılan misket bombasının sayısı ise 85.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağustos saldırılarında çok sayıda sivil kaybı yaşandı

Yaşanan saldırılarda sivillere ait 277 ev yıkılırken 1 de hastane hedef alındı. 4 caminin vurulduğu saldırılarda tarım arazileri ise 52 kez bombalandı.

Ağustos ayındaki saldırılar Suriye'deki iç savaşındaki can kayıplarını da arttırdı.

Sadece bu ay içinde 136 erkek, 19 kadın, 39 da çocuk saldırılar sonucu öldürüldü. Şehirde 619 kişi de yaralandı.


Geçtiğimiz ay, Rusya ve rejim güçlerinin İdlib güneyine yönelik yaptığı saldırıda, İdlib Mutabakatı çerçevesinde Morek kendinde inşa edilen TSK gözlem noktasına giden ikmal ve intal hattı kesilmişti.

Saldırılar nedeniyle 950 bin kişi evini kaybetti 

Saldırılar, diğer gözlem noktalarının çevresinde de yoğunlaştı.

Türkiye ve Rusya arasındaki mutabakat 17 Eylül 2018'de imzalanmıştı. Çatışmasızlık ortamını oluşturma iddiasıyla varılan mutabakattan bu yana saldırılarda ölen sivil sayısı 400'e yaklaştı.

Şiddetli hava saldırıları nedeniyle söz konusu tarihten bu yana evlerini terk etmek zorunda kalan sivil sayısı 950 bini aştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet: Son 4 ayda bin 89 sivil öldürüldü

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de İdlib’de son dört ayda 304'ü çocuk, 213'ü kadın toplam bin 89 sivilin öldürüldüğünü, bu sivillerin neredeyse tamamının ölümünden Esad rejimi ve destekçilerinin sorumlu olduğunu söyledi.

29 Nisan'dan bu yana hastane, ambulans noktaları ve klinikler de dahil 51 sağlık kuruluşunun rejim ve destekçilerinin saldırıları sonucu zarar gördüğünü kayıt altına aldıklarını vurgulayan Bachelet, "Bu rakamların dehşet verici, utanç verici ve derinden trajik olduğunu vurgulamam gerekmiyor. Bölgede nüfuz sahibi ülkeler, siyasi görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakarak sivil katliamlarını durdurmalı” dedi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU