Darbeci generale 20, ‘darbe yapmasını isteyen’ eşine 30 yıl hapis cezası verildi

Burkina Faso’da 2015’te yaşanan darbe girişiminin davasında General Diendere 20 yıl hapse çarptırıldı. Generalin eşi ise kocasından 10 yıl daha fazla ceza aldı. Mahkeme, Fatoumata Diendere’nin ‘kocasından darbe yapmasını istediğini’ belirtti

Gilbert ve Fatoumata Diendere çifti, 9 Ağustos 2015’te katolik kilisesinde dünya evine girmişti Fotoğraf: lefaso.net

Burkina Faso devlet televizyonu, 2015’te yaşanan darbe girişiminden sorumlu tutulan 80'den fazla kişinin yargılandığı davada General Gilbert Diendere'nin eşi Fatoumata Diendere’nin kocasından 10 yıl fazla hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Darbe yapmayı karısı teklif etmiş

Haberde, Dilbert’in 20 yıl hapis cezasının açıklanmasından bir gün sonra eşi Fatoumata Diendere ve 5 kişinin hakkındaki kararın da açıklandığı belirtildi.

Mahkeme, "eşine darbe yapmasını teklif ettiği" gerekçesiyle generalin karısı Fatoumata Diendere ve 5 kişiye 30 yıl hapis cezası verdi.

Geçici hükümetin kabine toplantısını bastılar

Burkina Faso’yu 30 yıl yöneten Blaise Compaore, 2014’te halk ayaklanmasıyla devrildi. Eylül 23015’te General Gilbert Diendere komutasındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Compaore'nin yerine gelen geçici hükümete karşı darbe girişiminde bulundu.

Kabine toplantısını basan General Diendere yönetime el koyduğunu ilan etti.  Halk darbeye karşı çıktı. Çıkan olaylarda 15 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de yaralandı.

Bir hafta sonra geçici hükümetin Devlet Başkanı Michel Kafando yönetimi yeniden ele geçirdi. Darbe girişiminin ardından yapılan yargılamalarda General Gilbert Diendere ‘cinayet ve devlet güvenliğine zarar vermek’ suçundan 20, General Djibril Bassole ise ‘vatana ihanet’ suçundan 10 yıl hapis cezası aldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU