Müslüman aileyi öldüren Kanadalı, "tüm Müslümanları hedef almakla" suçlanıyor

22 yaşındaki katil zanlısı akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti

Afzaal ailesinin saldırıda hayatını kaybeden üyeleri (Facebook)

Ontario'da Müslüman bir aileyi katleden Kanadalı bir adam, cinayetleri "tüm Müslümanların güvenliklerinden endişe etmeleri için" işlemekle suçlandı

Savcılık mütalaasında 22 yaşındaki katil zanlısı Nathaniel Veltman'ın cinayetler "vahşi bir mesaj" göndermek istediğini belirterek, sanığın 4 kez birinci dereceden cinayet, cinayete teşebbüs ve terörizm suçlamalarından cezalandırılmasını istedi.

Veltman'ın aileyi inançları nedeniyle hedef aldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6 Haziran 2021'de gerçekleşen olayda Veltman kullandığı aracı, akşam yürüyüşüne çıkan Afzaal ailesinin üzerine sürmüştü.

Olayda 46 yaşındaki Salman Afzaal, 74 yaşındaki annesi Talat Afzaal, 44 yaşındaki eşi Madiha Salman ve 15 yaşındaki kızları Yumna Afzaal hayatını kaybetmişti.

9 yaşındaki bir çocuk da olaydan ağır yaralanarak kurtulmuştu.

Yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Veltman, akli dengesinin yerinde olmadığını öne sürdü.

Müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Veltman'ın suçlu olup olmadığına jüri karar verecek. Jüri ayrıca Veltman'ın eylemlerinin terör suçu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini de kararlaştıracak.


Duruşmaların son gününde savcılık jüriye, Veltman'ın motivasyonunun "beyaz üstünlükçü" ideolojiler olduğunu ve cinayetleri toplumu siyasi, dini veya ideolojik açıdan bastırmak için işlediğini söyledi.

Duruşmada söz alan kraliyet avukatı Fraser Ball, sanığın saldırı öncesinde epey radikal fikirlere sahip olduğunu ve arkasında Müslümanlardan nefret ettiğini belirten bir yazı bıraktığını aktardı.

Veltman'ın cinayet işlemekten daha büyük hedefleri olduğunu öne süren Ball, "Afzaallar sadece araçtı. Vahşi mesaj daha büyük bir topluluğa gönderilmek istendi" diye konuştu.

13 kişilik jüriye seslenen sanık avukatlarıysa müvekkillerinin olay günü yüksek dozda halüsinatif mantar tükettiğini ve sağlıklı düşünemediğini söyledi.

Veltman'ın depresyon, kişilik bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkları olduğunu belirten avukatlar sanığın taksirle adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Dava, Kanada'da "beyaz üstünlükçü" ideolojilerin terörizmle bağdaştırıldığı ilk olay olarak kayıtlara geçti.


Independent Türkçe, BBC, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU