Çekya Başbakanı: Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım yapacağını duyduk

Türkiye’ye bir resmi ziyaret düzenleyen Çekya Başbakanı Andrej Babis, bir süredir İzmir’e fabrika kuracağı konuşulan Alman otomotiv firması Volkswagen hakkında konuştu

3 Eylül’de Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunan Çekya Başbakanı Andrej Babis, aynı gün 22:00 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Babis, Türkiye-Çekya arası karşılıklı ticaret hacminin arttırılabileceğini, bu kapsamda otomotiv sanayi hakkında konuştuklarını da söyledi. 

“Duyduğumuza göre Volkswagen Türkiye’de büyük bir yatırım yapıyor” diyen Babis, ülkesinin büyük bir otomobil parçası ithalatçısı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 

Her Alman otomobilin 10 parçasından biri Çek Cumhuriyeti’nde üretiliyor. Avrupa’da üretilen arabaların yüzde 50’sinde Çek parçaları bulunuyor. Bu konuda lider konumdayız. Elbette iş birliği yapmak istiyoruz.


Bulgaristan mı İzmir mi?

82 yıldır faaliyet gösteren Alman otomotiv devi Volkswagen, bir süredir yeni fabrikası için yer arayışında. 

Temmuz ayında Alman otomobil dergisi Automobilwoche, Bulgaristan ile Türkiye arasında tercih yapmaya çalıştığı konuşulan Volkswagen’in İzmir’i seçtiğini yazmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters: Ankara ile taşıt vergisi rejimi konuşuluyor

Reuters’ın geçen hafta yayınlanan haberinde ise Volkswagen'in Türkiye'de yaklaşık 1 milyar euro tutarında fabrika yatırım yapma kararına nihai halini vermeye çalıştığı ve Ankara ile taşıt vergisi rejimi hakkında görüşmeler yürüttüğü yer almıştı. 

Şirket yeni fabrika yatırımı hakkındaki son resmi açıklamasında ise Bulgaristan'ın da değerlendirildiği yatırım hakkında nihai kararın henüz verilmediğini belirtmişti.

Kararda Katar etkisi var mı?

Başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Körfez ülkesinin “teröre destek verdiği” gerekçesiyle resmi ilişkileri kestiği Katar, Volkswagen’in yüzde 17’sini elinde bulunduruyor. 

O dönemde Türkiye, Katar’a destek veren ülkeler arasında yer almıştı. Bu nedenle Volkswagen’in, Türkiye’yi seçmesi konusunda Katar etkisinin olduğu Alman basınında geniş yer aldı. 

22 yıl sonra bir ilk olabilir 

Şayet Alman devi yatırım kararı alırsa bu, Türkiye'ye 22 yıl sonra gelen ilk otomobil fabrikası yatırımı olacak. 

Daha önce 1990’da Opel, 1994'te Toyota, 1995'te Hyundai ve 1996'da Honda, Türkiye fabrikalarını tahsis etmişti. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU