Eski başbakan Cameron'ın dönüşü, Muhafazakarları ikiye böldü

Çin'le olan yakın ilişkileri de eleştiri konusu oldu

57 yaşındaki David Cameron, 2010-2016'da Birleşik Krallık Başbakanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

Eski Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ın dün sürpriz bir şekilde dışişleri bakanlığı görevine atanması Muhafazakar Parti'yi ikiye böldü.

Cameron, 2016'daki Brexit referandumunun ardından görevinden istifa etmişti. Bu kararla birlikte Cameron, 1700'lerden bu yana görevden ayrıldıktan sonra daha düşük bir rolle kabineye dönen az sayıdaki Britanyalı liderden biri oldu.

Cameron pazartesi günü dönüşüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bir başbakan için bu şekilde geri dönmenin olağan olmadığını biliyorum ancak ben kamu hizmetine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Britanya liderinin dışişleri bakanlığı göreviyle siyasete dönüşü kendi açısından itibarını yeniden tesis etmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Zira Cameron, kendisinin de karşı olduğu Brexit için ülkeyi referanduma götürmüş ve ardından oylamayı kaybederek istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak bu hamlenin parti için iyi sonuçlar getirmeyeceğini düşünenler de var.

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, Cameron'ın dönüşünü Muhafazakar Parti içindeki bir dizi vekil ve eski bakanla konuştu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bir eski bakan, "Seçimlerde daha merkezde duracağımızın kabul edilmesi basit ama harika bir haber" ifadelerini kullandı.

2019'da seçilen bir Muhafazakar vekilse, "Bu hamle Sunak'ın ustalık eserlerinden birine dönüşebilir ve akla uygun merkez siyasete dönüşün de ilanı" diye konuştu.

Yine 2019'daki seçimlerde parlamentoya giren bir başka vekilse, "Onun hükümete kattığı vizyonu özledim. Kötümserler, gençlik yıllarımızda onun Muhafazakar Parti'ye neler kattığını unutuyor. Rishi, bir at gözlüğünü çıkarıp attı" dedi.

Eski bir bakansa, böyle bir hamlenin partide ve toplumda Muhafazakarların iktidarda kalma ve seçimleri kazanma konusunda ciddi olduklarına dair bir algı yaratacağını söyledi.

Cameron, Muhafazakarların liderliğini yaptığı dönemde partiyi uzun yıllar süren siyasi başarısızlık sürecinden çıkaran isim olmuştu. 

Britanyalı lider partinin imajını modernleştirmiş, farklı etnik köken ve inançlardan vekilleri partiye dahil etmiş ve merkez sol Liberal Demokrat Parti'yle bir dönem imkansız görülen koalisyonu 2010'da mümkün kılarak yıllar süren İşçi Partisi iktidarını sona erdirmişti. 

2014'teki İskoç bağımsızlık referandumundan istediği sonucu alan Cameron, 2015'teki seçimlerde de tahminlerin çok ötesinde bir zafer elde etmişti.


Partinin sağ kanadı rahatsız

David Cameron'ın geri dönüşü Muhafazakar Parti'nin bir bölümünde heyecan yaratsa da, bazı vekiller partinin sola kaymasından endişe ediyor.

Partinin sağ kanadından bir vekil, Cameron'ın atanmasının Muhafazakar Parti'nin gidişatıyla ilgili bazı endişeler yarattığını söyledi.

Çin tarafından yaptırım listesine alınan bazı Muhafazakar vekiller de, Cameron'ın bakanlığa getirilmesinin ülkenin Çin politikasıyla ilgili soru işaretleri yaratacağını söyledi.

Cameron'ın başbakanlığı döneminde Pekin-Londra ilişkileri "altın dönemini" yaşamış hatta Çin lideri Şi Cinping resmi temaslarda bulunmak üzere Birleşik Krallık'ı ziyaret etmişti.

Muhafazakar Parti'nin eski başkanlarından Iain Duncan Smith konuyla ilgili, "Çin tarafından yaptırım uygulanan ve internette her gün saldırıya uğrayacak bizler gönderilen bu sinyalle şaşkınlığa uğradık. Bu atama Sunak'ın ne pahasına olursa olsun Çin'le iş yapma niyetinde olduğunu ve Pekin rejiminin kanlı davranışlarının ikinci plana atılacağını gösteriyor" diye konuştu.

David Cameron başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra Birleşik Krallık-Çin yatırım fonunun başkan yardımcılığını üstlenmişti.


Independent Türkçe, Politico, AP

DAHA FAZLA HABER OKU