Suudi Arabistan ve Afrika: Kıtasal ekonomik entegrasyona doğru

Muhammed bin Selman, Riyad zirvesinde İsrail’in ihlallerini kınadı… Suudi Arabistan Kralı Afrika’da kalkınma girişimini başlattı

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Riyad’daki Suudi Arabistan-Afrika zirvesine başkanlık ederken / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e vekalet eden Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın başkanlığında başkent Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan-Afrika zirvesi sırasında Suudi Arabistan ve Afrika ülkeleri, stratejik iş birliğini güçlendirecek, kıtasal ekonomik entegrasyonun temellerini attı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirvenin açılışında İsrail’in ihlallerini kınadı. Gazze Şeridi’nde tanık olunan askeri saldırıyı, sivillerin hedef alınmasını ve işgalci İsrail’in uluslararası insancıl hukuku sürekli olarak ihlal etmesini kınadı. Bu savaşı ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini durdurmanın ve istikrarın yeniden kazanılıp barışın sağlanması yönünde gerekli koşulların oluşturulmasının elzem olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veliaht Prens zirve sırasında, kıta ülkelerinde 10 yıllık bir süre içinde değeri 1 milyar doları aşan kalkınma projeleri ve kalkınma programlarının hayata geçirilmesi için Suudi Arabistan Kralı’nın Afrika’da kalkınma girişiminin başlatıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan, Krallık’ın Afrika kıtasındaki ülkelerde iş birliği ve ortaklığı geliştirip ticaret ve entegrasyonu artırma kararlılığını teyit eden bir adımla, Afrika kıtasındaki işlenmemiş fırsatları yakalamak için milyarlarca dolarlık yatırım yapmaya karar verdi.

Suudi Arabistan ile manevi, kültürel, ekonomik ve ticari ilişkileri hatırlatarak zirveyi “tarihi” olarak nitelendiren Afrikalı liderler, özellikle kalkınma ve ekonomik alanlarda kısa, orta ve uzun vadeli bir strateji doğrultusunda iş birliğinin temellerinin atılması çağrısında bulundular.

Afrikalı liderler Suudi Arabistan’ın Afrika’daki kalkınma çabaları ile bir rol model teşkil ettiğine dikkat çektiler. Mali destek, siyasi ve güvenlik yönleri ve bölgesel entegrasyonun yanı sıra, Afrika Boynuzu ve Kızıldeniz havzasındaki kalkınmanın ilerletilmesindeki önemli rolünü vurguladılar.

Zirve, Suudi Arabistan-Afrika iş birliğinin yol haritasını içeren ‘Riyad Bildirgesi’ planının kabul edilmesiyle sona erdi. Buna göre liderler, paylaşılan stratejik ortaklık, ortak çıkarlar ve coğrafi, tarihi ve kültürel bağlar temelinde, Afrika ülkeleri ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılıklarını yinelediler.

Suudi Arabistan ise Afrika kıtasıyla tarihi bağlarının ve kıtanın tüm ülkeleriyle siyasi, ekonomik, yatırım, ticari, kalkınma, kültürel ve sosyal alanlardaki ilişkilerini geliştirmeye verdiği özenin altını çizdi.

Liderler, zirvenin dört çalışma grubunun oluşturulmasına ilişkin tavsiyelerini kabul etti. Bunlar; Siyasi, Güvenlik ve Askeri İşlerden Sorumlu Radikalizm ve Terörizmle Mücadele Grubu, Ekonomik, Kalkınma, Ticari ve Yatırım İşleri Grubu, Kültür, Eğitim ve Uygar İletişim Grubu ile İnsani ve Sağlık İşleri Grubu. Zirve sonuçlarının takip edilebilmesi için zirvenin bitiminden itibaren altı ay içerisinde bu grupların çalışma oturumlarına başlaması kararlaştırıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU