Özel: Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıyayız

"Erdoğan'ın açıklamalarına kadar bu bir yargı kriziydi ancak bunun Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma hazırlandığı anlaşılıyor"

Fotoğraf: AA (Arşiv)

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ana muhalefet partisi olmanın sorumluluğu ve önümüzdeki dönem devleti yönetecek namzet parti olarak da devletin tüm kademeleriyle hak ettikleri saygı ve ilgi çerçevesinde temaslarımız olacak. CHP'ye saygılı davranan herkes aynı saygıyı görecektir" dedi.

Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85'inci yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hayırlı olsun" dileğinde bulunup bulunmadığı sorulan Özel, "Merhabalaştık. Sadece el sıkıştık." dedi.

Törende, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşme imkanı bulamadığını belirten Özel, şunları kaydetti:

Meral Hanım'la merhabalaşamadık, ondan dolayı üzüldüm ama Devlet Bey'le merhabalaştık. Tabii 10 Kasım olduğu için bir matem günü... Cumhuriyet'in 100. yılında, bu büyük matemde böylesi siyasi parti rekabetlerinin olmadığı bir ortamdayız. Ata'nın huzurunda bir siyasi rekabet olmaz. Biz CHP olarak, muhalefet etmenin sorumluluğu içinde davranacağız. Ana muhalefet partisi olmanın sorumluluğu ve önümüzdeki dönem devleti yönetecek namzet parti olarak da devletin tüm kademeleriyle hak ettikleri saygı ve ilgi çerçevesinde temaslarımız olacak. CHP'ye saygılı davranan herkes aynı saygıyı görecektir.

"Bu anayasayı askıya alma girişimi"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunması hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sabah kullandığı ifadelere işaret ederek "Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğunun anlaşıldığını" savundu.

Türkiye Barolar Birliği'ni çağrısıyla avukatların Sıhhiye'den başlattığı yürüyüşe destek veren Özel, Yargıtay binası önünde sonlanan yürüyüşün ardından AYM önüne geldi.
Burada kısa bir açıklama yapan Özel, şunları söyledi:

Türkiye, anayasa geleneği çok güçlü olan bir ülke ancak AKP ülkeyi anayasasızlaştırmaya çalışıyor. Erdoğan'ın açıklamalarına kadar bu bir yargı kriziydi ancak bunun Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma hazırlandığı anlaşılıyor.

Anayasa'yı değiştirebilmek için AKP'nin ve MHP'nin  yeterli milletvekili yok. Anayasa'yı zaten ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak Anayasa'nın bazı maddeleri yok sayıyorlar ve Erdoğan buna destek veriyor. Bu Anayasa'yı yok saymaya başlamak esas bu Anayasa'dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur. Ama o Anayasa'yı koruyacağına Yargıtay ile birlikte Anayasa'nın bir hükmünü yok saymaktadır. Sen Anayasanın hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen o yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu anayasayı askıya alma girişimi. Millet sana oy verdi Anayasa sayesinde görev yapıyorsun. Bu Anayasa'ya sahip çık, çıkmazsan sen de yok hükmündesin.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU