Filistinli İsra'nın sır ölümüyle ilgili tartışmalara neden olan iddia: Cin musallat oldu

Filistinli kadın hakları savunucuları, geçen hafta hayatını kaybeden İsra'nın "namus" cinayeti nedeniyle öldürüldüğünü söylerken, genç kızın eniştesi İsra'ya "cinlerin musallat olduğunu" öne sürüyor

21 yaşındaki İsra Garib, bir güzellik merkezinde çalışıyordu / Fotoğraf: Twitter

Filistinli İsra Garib’in ölümü Filistin ve Arap kamuoyunu sarstı. Büyük bir öfkeye neden olan olayda Garib’in hangi şartlar altında hayatını kaybettiğinin aydınlatılması isteniyor. Doğal bir ölüm mü yoksa bir cinayet mi olduğu ve sebeplerinin açıklanması talep ediliyor.

İsra’nın ölümü sosyal medya platformlarında da büyük yankı buldu. Arap ülkelerinde Twitter’da açılan "Hepimiz İsra Garib'iz" etiketiyle çok sayıda paylaşım yapıldı.

Beytüllahim şehrinde güzellik uzmanı olarak çalışan 21 yaşındaki İsra, İngiliz Dili Edebiyatı bölümünde okuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, konuyla ilgili yaptığı açıklamada adı herhangi bir cinayete karışan herkesin en ağır şekilde cezalandırılacağı vaadinde bulundu ve  hükümetin soruşturmanın takibinde olacağını söyledi.

İsra'nın yakınlarının acısına saygı göstermek adına hüküm verme konusunda aceleci davranmama çağrısında bulunan Iştiyye, Filistin yasalarına ve soruşturmanın gizlilik kurallarına uyulmasını talep etti.

Filistin Başbakanı, ülkede kadınları koruyan kanunların güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İsra’nın vefatının toplumsal bir mesele haline geldiğini söyleyen Iştiyye, "Bunun farkındayız, bu konuda sokağın nabzını tutacağız" dedi.

Soruşturma devam ediyor

İsra’nın evinde hayatını kaybetmesinden günler sonra Filistin Başsavcılığı, ölüm sebebinin henüz belli olmadığını, bunun bir doğal ölüm mü yoksa cinayet mi olduğu konusunda soruşturmaların sürdüğünü açıkladı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından İsra’nın cesedinden bazı örneklerin incelenmek üzere Ürdün’e gönderildiği ifade edildi. Sonuçlar ise bir hafta içerisinde çıkacak.

Dava ile ilgili hiç kimsenin tutuklanamadığına dikkat çekilen açıklamada, "kimsenin korunmayacağının" altı çizildi.

Eniştesinin iddiası: İsra'ya cin musallat oldu

Garib ailesi adına konuşan Muhammed İsmail Safi, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, İsra’nın 22 Ağustos’ta ailesiyle birlikte yaşadığı evde geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat ettiğini söyledi.

Safi, bunun Adli Tıp Kurumu tarafından doğrulandığını ve vefatından bir gün sonra defnedilmesine izin verildiğini bildirdi.

Safi ayrıca ailenin, halk tepkilerinden sonra kalp krizi nedenini öğrenmek için cesedinden incelenmek üzere örnek gönderilmesini talep ettiğini söyledi.

Filistin halkının büyük çoğunluğunun "saçmalık" olarak nitelediği ve hükümet tarafından reddedilen bir söylentiye göre Safi, İsra’ya aşık bir cinin musallat olduğunu, söz ve davranışlarına müdahale ettiğini söyledi. Bunun, temmuz ayında Beytüllahim'den bir genç ile nişanlanmasının ardından meydana geldiğini ifade etti. 

Safi, İsra’nın nişanlısının genç kızın tuhaf davranışları nedeniyle nişanı attığını söyledi.

Orantısız güç

Safi, cinin İsra’nın orantısız bir güce sahip olmasına neden olduğunu, bunun da onu daha hırçınlaştırdığını belirtti. Histerik haller görüldüğünü öne sürdü.

İsra’nın tedavi görmek üzere hastaneye gitmeyi reddettiğini iddia eden Safi, ailesinin onu zorlayamadığını söyledi. İsra’nın içindeki cini çıkarması için bir hoca getirilmesini istediğini ifade etti.

Muhammed İsmail Safi, hocanın İsra’yı sakinleştirmeyi başardığını ardından tedavi görmesi için hastaneye götürüldüğünü bildirdi.

Genç kızın kendisine musallat olan cin nedeniyle tedavi gördüğü süre içerisinde tuhaf davranışlar sergilediğini ve çığlıklar attığını iddia etti.

İsra’nın içindeki cini ancak 4 hocanın çıkarabildiğine dikkat çeken Safi, vefat ettikten birkaç gün sonra İsra’nın kardeşinin kendisini arayıp durumu anlattığını söyledi. Safi, İsra’nın kardeşine cesedi hastaneye götürmelerini söylediğini belirtti.

Soru işaretleri

Batı Şeria'nın güneyindeki Bağımsız İnsan Hakları Heyeti Müdürü Ferid el-Atraş, İsra davasıyla ilgili soru işaretleri bulunduğuna dikkat çekerek davayla ilgili ciddi bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

Atraş, İsra’nın korunması, gözetimi ve tedavisinde kusuru bulunan herhangi bir tarafın soruşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Kadına yönelik şiddeti kınayan Kadınların Gelişimi ve Bilgilendirilmesi Derneği (TAM), “Kadınları aile şiddetinden koruman için yasa düzenlemesi” çağrısı yaptı.

TAM Başkanı Sehir Ferac, “İlk günden elde edilen verilere göre İsra’nın ölümüyle ilgili şüpheler var. Resmi ve yetkili makamlardan, ölüm nedenleri ve ihmallerin tespit edilmesini istedi” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

https://www.independentarabia.com/node/52646

DAHA FAZLA HABER OKU